Tiedotearkisto: 2015

Torstain tuulenpuuskat yltänevät alkukuun Suoma-myrskyn lukemiin

22.4.2015 11:53

Suomeen saapuu torstaina matalapaineen keskus, jonka etelä- ja lounaispuolella esiintyy voimakkaita puuskaisia tuulia. Tuuli voimistuu varhain aamulla lännestä alkaen, voimakkaimmillaan puuskat ovat etelärannikolla todennäköisesti iltapäivällä.

Kuva: Ilkka Kallio

Kuva: Ilkka Kallio

Myrskypuuskien eli yli 21 metriä sekunnissa puhaltavien puuskien riski on suurin maan lounaisissa maakunnissa mutta myös muualla maan etelä- ja länsiosassa tuulet ovat voimakkaita. Yksittäisiä puustovahinkoja esiintynee yleisesti, mutta myös kohtalaiset puustovahingot ovat etenkin maan länsiosassa mahdollisia.

"Tämän hetken arvion mukaan torstain myrsky vastaa voimakkuudeltaan likimain huhtikuun alussa ollutta Suoma-myrskyä", toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Matalapaineeseen liittyy sadealue, johon voi liittyä paikoin sakeita lumi- ja räntäsateita. Sateet voivat aiheuttaa tilapäisesti erittäin huonoa ajokeliä osassa maan keskiosaa todennäköisimmin torstaina aamulla.

Ilmatieteen laitoksen uudistetussa varoituskartassa on otettu käyttöön yleisen eurooppalaisen varoitusstandardin mukaiset vaaratasot väreineen, joita ovat keltainen, oranssi ja punainen. Keltainen kuvaa lievintä ja punainen vakavinta vaaratasoa. Varoituskarttapohjalla näkyvä väri kuvastaa vaaraa aiheuttavan sään vaaratasoa ja vaara-aluetta. Itse varoitettava sääilmiö esitetään aina mustalla symbolilla. "Varoituskartasta saa aikaisempaa nopeammin selville vaarallisimman sään sijainnin Suomessa", Tuomala muistuttaa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh.  0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh.  0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa oleva varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset