Avatut tietoaineistot
Ilmatieteen laitoksen tietoaineistoja on avattu koneluettavassa digitaalisessa muodossa. Avoimen datan palvelustamme löytyy myös Fintrafficin tiesäähavaintoja, Säteilyturvakeskuksen mittauksia sekä kuntien ilmanlaatumittauksia.
Ilmatieteen laitoksen avaamia aineistoja
Ilmatieteen laitoksen tietoaineistot voidaan jakaa reaaliaikaisiin havaintoihin, aikasarjoihin sekä ennusteisiin.
Reaaliaikaiset havainnot
Tähän tietoaineistoryhmään kuuluvat jatkuvaluonteisesti tehtävät mittaukset, joiden avulla tarkkaillaan ilmakehän ja meren tilaa tai ominaisuuksia. Mittauksia tehdään pääsääntöisesti havaintoasemilla tai niiden läheisyydessä useammin kuin kerran vuorokaudessa. Tässä lueteltu tärkeimmät. Alla olevassa taulukossa on lueteltu kaikki ja kerrottu niistä tarkemmin.
Aaltohavainnot ja muut poijuhavainnot
Meriveden korkeushavainnot
Säähavainnot
Auringon säteilyhavainnot
Salamahavainnot
Säätutkakuvat
Ilmanlaatuhavainnot
Sääluotaukset maanpinnalta noin 25 km korkeuteen
METAR lentosäähavainnot
Havaintojen aikasarjat
Tämä tietoaineistoryhmä sisältää säähavaintoasemilla tehdyistä mittauksista ja havainnoista laskettuja arvoja. Laskennan tuloksena saatavat arvot voivat olla esimerkiksi vuorokauden, kuukauden tai sitä pidemmän aikavälin keski- tai ääriarvoja.
Säähavaintojen vuorokausi- ja kuukausiarvot
Säähavaintojen ilmastolliset vertailuarvot 30-vuoden vertailukausilta
Ennusteet ja ennustemallit
Tähän tietoaineistoryhmään kuuluu sää- meri- ja ilmanlaatumalleista saatavia ennustuksia, jotka kuvaavat ilmakehän ja meren tulevaa tilaa tai ominaisuuksia. Ennusteet ovat tyypillisesti hilamuotoisia aineistoja. Uusi ennuste tuotetaan tyypillisesti vähintään kerran vuorokaudessa. Tässä lueteltu tärkeimmät. Alla olevassa taulukossa on lueteltu kaikki ja kerrottu niistä tarkemmin.
Sääennustemallit HARMONIE (MEPS) ja ECMWF
Meteorologin tuottama sääennustedata
Ilmanlaatumallit SILAM ja FMI-ENFUSER
Aaltoennusteet
Vedenkorkeus- ja virtausennusteet NEMO-mallista
Merijäämalli HELMI.