Tiedotearkisto: 2015

Joulua vietetään vaihtelevassa ja vuodenaikaan nähden lauhassa säässä [päivitetty 24.12. klo 15.00]

24.12.2015 15:06

Epävakaisesta säätyypistä huolimatta jouluaattona on monin paikoin poutaista ja osin selkeää. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä sää on epävakainen ja tuulinen.

Kuva: Jouni Vainio

Kuva: Jouni Vainio

Joulunajan sää on vaihtelevaa ja lauhaa. Jouluaattona korkeapaineen selänne vahvistuu Suomeen ja aatosta tulee lähes koko maassa poutainen sekä osassa maata selkeäkin. Etelän lumettomat alueetkin saavat auringosta valoa. Lämpötilan nollaraja kulkee noin Keski-Suomen tasalta, etelässä on muutama lämpöaste, Lapissa pakkasta on reilut 5 astetta.

Jouluyönä Suomeen saapuu uusi matalapaine lounaasta. Joulupäivä on lauha, tuulinen ja epävakainen. Etelänpuoleiset tuulenpuuskat yltävät lähes koko maassa päivällä n. 15 m/s, Pohjanmaan rannikkoseudulla paikoin jopa yli 20 m/s. Merillä tuuli on myrskyisää ja merivesi nousee jälleen korkealle. Suuressa osassa maata sade tulee vetenä tai räntänä, lähinnä vain Koillismaalla ja Lapissa sade tulee osin lumena. Lämpötila kohoaa etelässä +5 asteen tuntumaan ja Lapissakin yleisesti suojan puolelle.

Tapaninpäiväksi luoteesta virtaa selvästi kylmempää ja kuivempaa ilmaa koko maahan. Viimeistään illalla pakkasta on koko maassa, Lapissa noin 10 astetta. Tapaninpäivä on joulupäivän tavoin myös tuulinen ja tuulenpuuskat ovat yleisesti 15–20 m/s.

Sunnuntai on koko maassa jo heikkotuulisempi poutainen pakkaspäivä.

Joulunajan sääennustetta päivitetään tarpeen mukaan Ilmatieteen laitoksen verkkosivulle.

Lunta eniten maan pohjoisosassa

Joulua vietetään monin paikoin lumettomissa merkeissä, lunta on jouluaattona enemmän vain maan pohjoisosassa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa.

Ilmaston lämpeneminen on viemässä alkutalven lumia myöhäisemmäksi. Lounais-Suomi ja etelärannikko ovat joulun aikaan yleensä vähälumisimpia seutuja. Saaristossa joulu on valkea vain joka toinen vuosi, mutta sisämaassa ja Helsingissä keskimäärin kaksi joulua kolmesta ovat valkeita.

Viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ennen liikenteeseen lähtemistä.

Lisätietoa

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: www.twitter.com/meteorologit

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Sääennusteet YouTubessa: www.youtube.com/ilmatieteenlaitos

Valkoinen joulu? (Ajankohtaista-uutinen 16.12.2015)
Joulutilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulunaika
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

Keliennuste, kelikamerat, tiesää ja liikennetiedotteet: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/