Tiedotearkisto: 2011

Jäätilanne vaikeutunut edelleen Merenkurkussa

2.3.2011 13:07

Jäät Selkämeren pohjoisosassa ja Merenkurkussa ovat pahoin ahtautuneet. Tällä hetkellä jäätilanne on pahin Merenkurkussa.

Kuva: Ilkka Lastumäki

Kuva: Ilkka Lastumäki

Ilmatieteen laitoksen mukaan Selkämeren pohjoisosassa ja Merenkurkussa jäät ovat pahoin ahtautuneet. Jääkentässä on lisäksi puristusta, joka erityisesti vaikeuttaa Merenkurkun laivaliikennettä.

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelun mukaan tällä hetkellä vallitsevat lounaan ja lännen puoleiset tuulet ajavat jo valmiiksi tiheää jääkenttää kohti Merenkurkkua. Sääennusteen mukaan etelän ja lännen välinen tuuli voimistuu Pohjanlahdella illalla ja yöllä kovaksi, Perämerellä mahdollisesti jopa myrskyksi. Tuulten yltyessä jääkentän puristus lisääntyy ja samalla jäät alkavat liikkua kohti Suomen rannikkoa.

Suomenlahdella tuulen voimistuminen kasaa jäätä lähinnä Suomenlahden itäosaan, mikä saattaa vaikeuttaa jäätilannetta lähipäivinä.

Ilmatieteen laitos seuraa ja ennustaa myös meriveden korkeutta, jonka muutokset voivat haitata laivaliikennettä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä meriveden korkeuden ennustetaan olevan alhaalla Pohjanlahdella.
Ilmatieteen laitos seuraa tilanteen kehittymistä tehostetusti.
 

Lisätietoja:

Jäätilannekartta: ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne
Meriveden korkeushavainnot: ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus
Säätiedotus merenkulkijoille ilmatieteenlaitos.fi/saatiedotus-merenkulkijoille
Teematietoa Itämeren jäätalvista yleisesti

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 5015 359, jouni.vainio@fmi.fi