Ilmailun avaruussääpalvelu
Ilmatieteen laitos johtaa Pecasus-konsortiota, joka tuottaa avaruussääsanomia maailman lentoliikenteen tarpeisiin.
Auringon purkaukset aiheuttavat ilmakehän yläosassa elektronitiheyden muutoksia, jotka vaikuttavat radiosignaalien kulkuun. Se voi ajoittain häiritä lentoliikenteen käyttämiä pitkän matkan radioyhteyksiä sekä satelliittipaikannusta. Lisäksi voimakkaimmat purkaukset saattavat hetkellisesti kasvattaa lentokorkeuksissa vallitsevan kosmisen säteilyn määrää, eivät kuitenkaan terveydelle vaaralliselle tasolle.
Tietoa koko maailman lentoliikenteelle
Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on nimennyt neljä avaruussääkeskusta, jotka tuottavat sanomia avaruussään aiheuttamista häiriöistä. Määrämuotoiset sanomat välitetään lentoyhtiöille ja muille asiakkaille ilmailun viestiverkkoa käyttäen.
Ilmatieteen laitoksen johtama monikansallinen Pecasus on yksi neljästä ilmailun avaruussääkeskuksesta. Muut ovat ACFJ (Australia, Kanada, Ranska ja Japani), CRC (Kiina ja Venäjä) sekä SWPC (Yhdysvallat). Keskukset vuorottelevat kahden viikon jaksoissa niin, että vastuuvuorossa oleva keskus tuottaa kaikki sanomat koko maailmalle, ja muut tukevat sitä tarvittaessa.
Sanomat ovat luonteeltaan neuvoa-antavia ja sisältävät ainoastaan tietoa avaruussään vaikutuksista, eivät toimintaohjeita. Lentoyhtiöt, lentäjät ja lennonjohto päättävät, miten he käyttävät sanomien sisältämää tietoa.
Pecasus – tieteestä palveluihin tiiviissä yhteistyössä
Pecasus-konsortio yhdistää jäsentensä havaintoverkot, tieteellisen asiantuntemuksen ja operatiivisen osaamisen tehokkaaksi toiminnaksi. Pecasuksen jäsenet ja niiden keskeisimmät tehtävät ovat:
Ilmatieteen laitos, Suomi: hallinnollinen johto, sanomien laadunvarmistus ja välitys ilmailun viestiverkkoon, yhteydenpito ICAOn kanssa
STCE, Belgia: havaintojen ja mallitulosten kokoaminen yhteen sekä sanomien kirjoittaminen
Met Office, Britannia: kyky tehdä ja lähettää sanomia edellisten sijaisena teknisten häiriöiden sattuessa
DLR, Saksa: satelliittipaikannuksen laadun havaintoja ja malleja
SRC, Puola: ionosfäärihavaintoja ja -malleja
INGV, Italia: ionosfäärihavaintoja ja -malleja
Seibersdorf Laboratories, Itävalta: kosmisen säteilyn mallinnus
KNMI, Alankomaat: jälkikäteinen laadun tarkkailu ja palautteen käsittely
Frederick-yliopisto, Kypros: ionosfäärihavaintoja itäisen Välimeren alueelta