Tiedotearkisto: 2019

Metsäpalojen riski on suuri kuivuuden takia

1.8.2019 15:55

Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitus on tällä hetkellä voimassa lähes koko maassa. Erityisesti maan länsiosissa maasto on hyvin kuivaa, eikä kuivimmille alueille ole tiedossa sateita.

Kuva: Juho Aalto

Kuva: Juho Aalto

Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä. Maasto on kuivaa lähes koko maassa.

Lähipäivät jatkuvat suurimmassa osassa maata poutaisena, sillä Suomessa vallitsee kuiva pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus. Ennustetut sateet ovat varsin vähäisiä, ja lähinnä idässä saattaa sataa joitakin millimetrejä. Kuivuus on kuitenkin pahinta Länsi-Suomessa. Länteen sateita ennustetaan seuraavan kerran vasta ensi viikon puolivälissä.

"Kunnolla kastelevia sateita ei ole näköpiirissä tulevina päivinä, ja maasto kuivuu kuivumistaan", arvioi päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Maasto on lähipäivinä hyvin kuivaa erityisesti maan länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa ja Länsi-Lapissa.

Metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko on kielletty. Metsäpalovaroitus annetaan maakunnittain, maan pohjoisosassa varoitus voidaan tarvittaessa antaa kuntakohtaisesti. Voimassa olevat varoitukset kerrotaan muun muassa Yleisradion sääennusteiden yhteydessä. Lisäksi ne näkyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Kevään ensimmäiset metsäpalovaroitukset annetaan useimmiten toukokuun alkupuolella. Metsäpalovaroituskausi päättyy syyskuussa tai viimeistään lokakuun alussa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset
Lisätietoa metsäpalovaroituksesta

Lisätietoa avotulen teon rajoituksista Pelastustoimen verkkosivuilla

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Säästä twiittaavat @meteorologit