Tiedotearkisto: 2015

Revontulia kannattaa tarkkailla vielä ensi yönäkin

8.10.2015 16:03

Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulien todennäköisyys myös Lappia etelämpänä on vielä ensi yönä tavanomaista korkeammalla tasolla.

Kuva: Seppo Hassinen

Kuva: Seppo Hassinen

Torstain 8.10. vastaisena yönä aurinkotuulen synnyttämä geomagneettinen myrsky oli voimakas. Revontulia oli näkyvissä koko Suomessa jo pian auringonlaskun jälkeen. Esimerkiksi Helsingissä nähtiin aktiviinen revontulivyö etelätaivaalla. Geomagneettinen aktiivisuus jatkui koko yön ja jatkuu yhä tänään. Aurinkotuulen nopeus on edelleen korkealla, mutta sen magneettikenttä ei ole aivan yhtä suotuisa komeille revontulille kuin 8.10. vastaisena yönä.

Ilmatieteen laitoksen revontulikameroiden kuvia viime yöltä Helsingin Kumpulasta.

 

Ilmatieteen laitos on julkaissut helmikuusta lähtien kerran arkipäivässä julkaistavassa tiedotteessa arvion revontulten ja Auringon aiheuttamien radiohäiriöiden todennäköisyydestä lähipäivinä. Tiedotukseen sisältyy tutkijan kirjoittama lyhyt vapaamuotoinen katsaus avaruussään tilaan. Tiedotus täydentää Auroras Now! -palvelua, joka seuraa revontuliin liittyvää magneettista aktiivisuutta Suomessa.

Revontulia tai muita avaruussään häiriöitä ei pystytä ennustamaan yhtä tarkasti kuin maanpäällistä säätä, koska avaruudessa ei ole yhtä kattavaa havaintoverkkoa kuin maanpinnalla. Aurinkoa tarkkailemalla voidaan kuitenkin jo hyvin arvioida, miten rauhallista tai myrskyisää avaruudessa lähipäivinä on. Siksi avaruussäätiedotuksessa voidaan tiedottaa suotuisista olosuhteista komeille revontulille. Koska kaikki auringonpurkaukset eivät kuitenkaan tuota komeita revontulia, viimeinen vahvistus ennusteille voidaan antaa vasta, kun aurinkotuulen häiriörintama on riittävän lähellä Maata. Illan pimetessä onkin hyvä aina katsoa viimeisin avaruussäätutkijan arvio Ilmatieteen laitoksen tiedotteesta ja Auroras Now!- palvelun kuvaus geomagneettisesta aktiivisuudesta.

Ennusteessa mainitut radiohäiriöt eivät vaikuta tavallisen radion kuunteluun, vaan liittyvät pitkän matkan yhteyksiin tietyillä HF-radiotaajuuksilla. Tämä tieto on suunnattu pääasiassa radioamatööreille ja eräille ammattiryhmille.

Aurinko on tällä hetkellä ohittamassa 11-vuotisen aktiivisuusjaksonsa huippua, joten avaruussää on tämän ja parin seuraavan vuoden ajan keskimääräistä kiinnostavampaa seurattavaa.

Lisätietoja:

tutkija Kirsti Kauristie, puh. 050 597 8874, kirsti.kauristie@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa

Auroras Now!
http://aurora.fmi.fi/public_service/

Lisätietoa avaruussäästä myös teematiedossa:
http://ilmatieteenlaitos.fi/avaruus