Tiedotearkisto: 2010

Itsenäisyyspäivästä tulossa keskimääräistä kylmempi

29.12.2010 11:10

Matalapaine saapuu Lounais-Suomeen itsenäisyyspäiväksi. Siihen liittyvä lumisadealue leviää lounaasta päivän kuluessa maan etelä- ja keskiosaan.

Kuva: Hannu Manninen

Kuva: Hannu Manninen

Myös Lapissa voi sataa lunta, mutta siellä sade on heikkoa. Lämpötila on päivällä maan etelä- ja länsiosassa -5 asteen tienoilla, muualla -5 ja -10 asteen välillä. Rannikoilla pakkanen on pari astetta heikompaa. Tuuli on enimmäkseen kohtalaista ja puhaltaa kaakon puolelta.

Lunta koko maassa

Lunta on tällä hetkellä koko maassa. Vähiten sitä on maan länsiosassa, jossa sitä yleisesti alle 10 cm ja eniten Pohjois-Lapissa, jossa sitä on yli 30 cm. Ilmatieteen laitoksen mukaan viimeksi itsenäisyyspäivänä oli lunta koko maassa viisi vuotta sitten.

Tilastollisesti päivän ylimmät lämpötilat ovat itsenäisyyspäivänä maan eteläosassa nollan vaiheilla sekä maan keski- ja pohjoisosassa muutamia asteita pakkasen puolella. Terminen talvi on tavallisesti alkanut jo koko maassa, ja lunta on maassa eteläisintä Suomea lukuun ottamatta. Tänä vuonna terminen talvi alkoi maan eteläisimmässäkin osassa 17. marraskuuta, mikä on lähellä pitkäaikaista keskiarvoa.

Itsenäisyyttä juhlittu viime vuosina lauhassa säässä

Viime vuosina itsenäisyyspäivää on juhlittu varsin lauhassa säässä. Ennätyksellisen lauha itsenäisyyspäivä koettiin vuonna 2006, jolloin useilla paikkakunnilla rikottiin paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä ja Salossa saavutettiin valtakunnallinen joulukuun lämpöennätys +10,8 astetta. Erityisen kylmiä itsenäisyyspäiviä on ollut muun muassa vuosina 1973 ja 1985. Alin viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana mitattu itsenäisyyspäivän lämpötila on -37,6 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskassa vuonna 1985. Pääkaupunkiseudun suurin itsenäisyyspäivän pyry koettiin myös vuonna 1985, kun lunta satoi paikoin yli 20 cm. Poutasäässä itsenäisyyspäivää vietetään keskimäärin vain joka viides vuosi.

Viime vuonna itsenäisyyspäivän lämpötila vaihteli etelä- ja länsirannikon muutamasta lämpöasteesta maan itäosan pariin pakkasasteeseen. Monin paikoin satoi vähän lunta, maan lounaisosassa myös räntää. Yhtenäinen lumipeite oli vain maan pohjoisosassa, ja eniten lunta oli Keski-Lapissa, jossa sitä oli paikoin yli 30 cm.

Suomen itsenäisyysjulistus annettiin vuonna 1917 lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä. Vielä joulukuun alussa 1917 sää oli talvinen ja koko maassa oli kipakkaa pakkasta, mutta 6. päivänä säätyyppi muuttui täysin, kun lauha lounaisvirtaus nosti lämpötilat suojan puolelle ja toi tullessaan aluksi lumisateita, myöhemmin myös vesisateita.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)


Itsenäisyyspäivien tilastot

Voimassa olevat varoitukset