Tiedotearkisto: 2011

llmatieteen laitos antanut varoituksen meriveden korkeudesta

6.10.2011 9:02

Ilmatieteen laitos on antanut ensimmäistä kertaa varoituksen meriveden korkeudesta Merenkurkkuun ja Perämeren pohjoisosiin.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitoksen antamien säävaroitusten valikoima laajeni ja mukaan tuli myös aallokkoa ja vedenkorkeutta koskevia varoituksia.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan maan meriveden ennustetaan nousevan perjantaina 7. lokakuuta Merenkurkussa ja Perämeren pohjoisosissa 100–130 senttimetrin korkeudelle. (Lukemat ilmoitettaan teoreettisen keskiveden suhteeseen) Vedenkorkeuden ennustetaan olevan korkeimmillaan perjantain vastaisena yönä ja perjantaiaamupäivän aikana. Myös kovasta aallokosta varoitetaan Suomen merialueilla.

Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Matalan veden varoitukset on suunnattu lähinnä vesiliikenteelle. Korkean veden varoitukset puolestaan on suunnattu rannikon väestölle ja pelastuslaitoksille, jotta he voivat varautua meriveden nousuun.

Vedenkorkeuden raja-arvot vaihtelevat aluekohtaisesti, koska vedenkorkeuden muutoksilla on erilaisia vaikutuksia eri puolilla rannikkoa. Esimerkiksi Kemissä ja Oulussa vesi voi nousta korkeammalle kuin Helsingissä ilman vakavia vahinkoja. Vedenkorkeutta mitataan 13 mitta-asemalla eli mareografilla eri puolilla Suomen rannikkoa. Muutokset ilmoitetaan teoreettisen keskiveden suhteen.
Kaikissa uusissa varoituksissa on kolme vaaratasoa, jotka helpottavat tilanteen vaarallisuuden arviointia. Ajan tasalla olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Lue lisää:

Merivedenkorkeusvaroitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-merivedenkorkeusvaroitus
Meriveden korkeudet: http://ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus
Vedenkorkeuden mittaus: http://ilmatieteenlaitos.fi/mareografi
Vedenkorkeusennätykset: http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/yleiskuvaus/veden_liikkeet/vedenkorkeus/fi_FI/vedenkorkeusvaihtelu/

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)

Tutkija Antti Kangas, puh. 040 867 8838