Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2017

Aatonaatoksi odotettavissa lumipyryä suureen osaan maata [Päivitetty 22.12.]

22.12.2017 15:26

Lauantaina Suomeen saapuu lännestä lumisadealue ja ajokeli voi muuttua paikoin erittäin huonoksi. Jouluaattona sää poutaantuu suuressa osassa maata.

Kuva: Arimo Eklund

Kuva: Arimo Eklund

Ilmatieteen laitoksen 22.12. tekemän ennusteen mukaan jouluaaton aattona eli lauantaina 23. joulukuuta Suomeen saapuu lännestä lumisadealue. Lunta sataa eniten Pohjois-Pohjanmaalla ja maan itäosassa, missä sitä pyryttää 10–15 senttiä. Ajokeli voi muuttua erittäin huonoksi. Etelä- ja länsirannikolla sataa myös osin vettä tai räntää. Tuuli on puuskittaista maan etelä- ja keskiosassa, erityisesti jouluaaton vastaisena yönä.

Jouluaattona lunta sataa vielä itäisessä Suomessa, muualla sää poutaantuu ja pilvisyys vähenee. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa +1…-5 astetta, lauhinta on Lounais-Suomessa. Maan pohjoisosassa lämpötila on enimmäkseen -5…-15 astetta, Lapissa on paikoin kylmempää.

Joulupäivä on enimmäkseen poutainen pakkaspäivä. Lämpötilat pysyttelevät pääosin aaton lukemissa. Tapaninpäivänä lounaasta saapuu sadealue. Sade tulee lounaassa vetenä, mutta muuttuu sisämaassa pohjoiseen liikkuessa lumeksi.

Lumitilanne lähellä pitkän ajan keskiarvoja

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta. Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea.

Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 10–20 senttimetriä, lounaassa kuitenkin alle 10 senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 20–40 senttimetriä. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa.

21.12.2017 lunta on lähes koko maassa etelä- ja länsirannikkoa lukuun ottamatta.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti nollan tietämillä. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -20 asteeseen.

Vuosi sitten joulua vietettiin lauhassa säässä. Lämpötilan nollaraja nousi päivisin Oulun korkeudelle saakka ja lunta oli karkeasti ottaen Vaasa-Kouvola linjan pohjoispuolella.

Tiedotetta päivitetään Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Joulunajan säät (tilastotietoa): http://ilmatieteenlaitos.fi/joulunaika

Säästä twiittaavat Twitterissä @meteorologit