Tiedotearkisto: 2012

Viikonvaihde tuo mukanaan voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja

30.7.2012 13:50

(Päivitetty 28.7. klo 15.45) Lauantain aikana maan eteläosaan alkaa virrata helteistä ja kosteaa ilmaa Baltiasta. Ilmavirtaus tuo mukanaan voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja sunnuntaina ja maanantaina maan eteläosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueelle.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen lauantaina 28. heinäkuuta laatiman ennusteen mukaan ensimmäiset kuurosateet saapuvat maan lounaisosaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sunnuntaina päivällä ukkoskuurot ovat mahdollisia maan eteläosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella. Sunnuntaiaamuun asti runsas sade ja salamointi voivat aiheuttaa vahinkoja, mutta tämän jälkeen iltapäivällä ja illalla ukkospuuskien mahdollisuus kasvaa. Sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi ukkoset heikkenevät, mutta maanantaina päivällä ukkoskuuroja muodostuu jälleen monin paikoin. Maanantain aikana ukkospuuskien mahdollisuus on olemassa etenkin maan länsiosassa. Lännestä saapuva kylmä rintama vie ukkosherkän ilmamassan tiistaiksi Suomen itäpuolelle.

Ajantasaisin tieto ukkostilanteesta on nähtävillä Ilmatieteen laitoksen www-sivulla kohdassa Varoitukset. http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Kesän 2012 toistaiseksi suurin vuorokauden maasalamamäärä on 3 200 salamaa, jotka paikannettiin 18. heinäkuuta. Koko kesäkauden aikana on paikannettu reilut 24 000 maasalamaa, mikä on huomattavasti keskimääräistä vähemmän.

Heinäkuussa salamoi tyypillisesti eniten

Eniten ukkosia koetaan tilastojenkin mukaan heinäkuussa, jolloin Suomen maankamaralle iskee keskimäärin noin 60 000 salamaa eli lähes puolet koko vuoden 140 000 salamasta. Ukkossadetta voi tulla yksittäisistä noin kymmenen kilometrin läpimittaisista ukkospilvistä, mutta joskus myös laajoista satojen kilometrien kokoisista pitkäkestoisista ukkospilvirykelmistä. Erityisesti kesän kosteimpina hellepäivinä ukkospilvet voivat kehittyä voimakkaiksi rajuilmoiksi ja aiheuttaa rankkaa sadetta, voimakkaita ukkospuuskia, suuria rakeita ja jopa trombeja.

Lisätietoja:

Tiedotetta päivitetään Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla tarvittaessa.

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24h/vrk, puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Perustietoa ukkosista: ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamat
Toimintaohjeita ukkospuuskissa: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa

Meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen sää-sovellus iPhone- ja Android-puhelimiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/alypuhelimet