Tiedotearkisto: 2014

Ukkoskausi heinäkuussa toistaiseksi keskimääräinen; Lapissa rajuja ukkosia

16.7.2014 12:49

Viime päivien aikana on ukkostanut kauttaaltaan lähes koko maassa. Salamoiden määrä ei ole ollut poikkeuksellinen.

Kuva: Asko Hämäläinen

Kuva: Asko Hämäläinen

Kuluvan kesän salamaennätys meni rikki tiistaina, kun salamoita paikannettiin vuorokauden aikana noin 13 600 kappaletta. Tämä ei ollut vuorokautiselle kokonaissalamamäärälle mitenkään poikkeuksellista. Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian vuorokausiennätys on 40 000 salamaa, joka saatiin 29.6.1988.

Salamatiheydeltään ukkonen oli poikkeuksellisen rajua tiistaina Lapissa, Kittilän Pokassa salamatiheys oli 97 maasalamaa sadalla neliökilometrillä. Suuria arvoja havaittiin ympäri Länsi-Lappia. Myös lännessä muodostui päivän aikana ukkosia, mutta nämä olivat heikkoja verrattuna pohjoisen ukonilmoihin. Myös maanantaina helteiset ja epävakaiset säät mahdollistivat laaja-alaisia ukkosia, kun Lappia ja Etelä-Suomea lukuun ottamatta lähes koko maassa salamoi.

Tilastollisesti heinäkuu on ylivoimaisesti vilkkain ukkoskuukausi. Tähän mennessä on heinäkuussa paikannettu noin 30 000 maasalamaa. Tämä on puolet kuun pitkän jakson keskiarvosta, joten toistaiseksi heinäkuu on ollut ukonilmoiltaan varsin tyypillinen.

Rankkasateita Lapissa

Paikallisista rankkasateista huolimatta suurimmassa osassa maata kuluvan heinäkuun alkupuolisko on ollut tavanomaista vähäsateisempi.

Eniten sadetta tuli tiistaina Kittilän Pokan havaintoasemalla, jossa vuorokautinen sademäärä kohosi 53,5 millimetriin. Toiseksi eniten sadetta, 39,6 millimetriä, tuli Savukosken kirkonkylän havaintoasemalla ja kolmanneksi eniten Kittilän kirkonkylän havaintoasemalla, jossa vuorokautinen sademäärä oli 31,2 millimetriä. Kittilän Pokan havaintoasemalla mitattiin myös suurin tuntisademäärä 38,3 millimetriä, mikä on poikkeuksellisen paljon. Suurin koskaan mitattu vuorokautinen sademäärä, 198 millimetriä, on mitattu Espoossa 21.7.1944.

Kuluvan heinäkuun alkupuolisko on ollut suurimmassa osassa maata tavanomaista lämpimämpi, Lapissa jopa harvinaisen lämmin. Kuluvan kesän korkein lämpötila, 31,1 astetta, mitattiin maanantaina 14.7. Oulussa Pellonpään havaintoasemalla.

Hellepäiviä on heinäkuussa ollut tähän mennessä 10 kappaletta. Koko heinäkuun aikana jossain päin Suomea hellettä mitataan keskimäärin 16 päivänä.

Lisätietoja:

Lisätietoa ukkosista ja salamoilta suojautumisesta http://ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamat

Heinäkuun säätilastoja: ylimmät ja alimmat lämpötilat http://ilmatieteenlaitos.fi/kuukausitilastot

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset


Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk, puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)