Tiedotearkisto: 2019

Perämeri on kokonaan jäässä

31.1.2019 9:47

Perämeren viimeisinkin jäätön alue sai jääpeitteen eilen keskiviikkona 30.1. Jäät ovat monin paikoin edelleen heikkoja.

Kuva: Jouni Vainio

Kuva: Jouni Vainio

Ilmatieteen laitoksen eilisen jääkartta-analyysin mukaan Perämeri on kauttaaltaan jäässä. Jään määrä on lisääntynyt nopeasti tammikuun puolivälin jälkeen sään kylmettyä, ja Perämeren viimeisinkin jäätön alue on nyt saanut jääpeitteen. Ainoastaan vuosina 2014–15 ja 1929–30 Perämeri ei ole jäätynyt kauttaaltaan talven aikana.

Tällä hetkellä meriliikennettä avustaa Pohjanlahdella viisi suomalaista ja viisi ruotsalaista jäänmurtajaa. Suomenlahdella on yksi suomalainen murtaja avustamassa liikennettä Suomen satamiin. Lisäksi Suomenlahden pohjukassa on avustustöissä kahdeksan venäläistä jäänmurtajaa.

Vaikka Perämeri on kokonaan jäässä ja muuallakin jäätä on ainakin rannikoilla, jäät ovat edelleen monin paikoin heikkoja. Jään päälle satanut lumi hidastaa jään paksuuden kasvua ja peittää tehokkaasti vaaran paikat näkyvistä.

"Jos jäälle menee, aina kannattaa varautua siihen, että jää voi pettää", muistuttaa Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Normaalisti Itämeren jäätalven kulkua ja kehitystä verrataan erilaisiin keskiarvoihin. Jääasiantuntija Risto Jurvan jo 1930-luvulla esittämän ajatuksen mukaan jäätalvi etenee vuosittain toistuvista vaiheista toisiin.

"Tämänhetkinen vaihe, jossa Perämeri on kauttaaltaan jäässä, Selkämerellä on jäätä ulkosaariin saakka ja Suomenlahdella pohjoisesta ulkosaariin ja idästä Suursaareen saakka, on neljäs jäätalven vaiheista. Se on historiallisesti toteutunut keskimäärin tammikuun 19. päivänä. Nyt ollaan siis menneitä aikoja noin kaksi viikkoa jäljessä", Jouni Vainio kertoo.

Ilmatieteen laitos julkaisee Itämeren jääkartan päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitellään tämänhetkinen jäätilanne, jäänmurtajien sijainnit sekä Itämeren alueen avustusrajoitukset. Jääkartta tehdään yhteistyössä Ruotsin meteorologisen laitoksen (SMHI) jääpalvelun kanssa.

Lisätietoja:

Ajantasainen jääkartta Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla
Ohjeita jäillä liikkujille
Itämeren jäätalvet vuodesta 1961 lähtien

Jääasiantuntija Jouni Vainio, Ilmatieteen laitos, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu Twitterissä: @fi_iceservice