Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Normaalitilanne

JÄÄTIEDOTUS 18.02.2019

Jäät liikkuvat pohjoiseen.

Perämeren pohjoisosassa on saaristossa 40-55 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään edustalla on 10-25 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle Malören - Nahkiainen. Jääkenttä on paikoin ahtautunut. Ulompana on 20-40 cm paksua, paikoin päällekkäin ajautunutta, hyvin tiheää ajojäätä. Jääkentässä on halkeamia.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 20-40 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 10-30 cm paksua tiheää ja hyvin tiheää ajojäätä.

Merenkurkussa on 5-20 cm paksua harvaa ja hyvin harvaa ajojäätä sekä uutta jäätä. Vaasan saaristossa on ensin 20-35 cm paksua kiintojäätä Ensteniin sitten 10-25 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä Vaasan majakalle.

Selkämerellä on saaristossa 20-30 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään reunassa on ohutta hyvin tiheää ajojäätä.

Saaristomerellä on sisäsaaristossa 10-20 cm paksua kiintojäätä ja ohutta tasaista jäätä. Suuremmilla väylillä on hyvin harvaa ajojäätä tai avointa.

Läntisellä Suomenlahdella on saaristossa 10-30 cm paksua kiintojäätä ja ohutta tasaista jäätä.

Itäisellä Suomenlahdella on sisäsaaristossa 10-30 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on hyvin harvaa ajojäätä linjalle Eestiluoto-Tainio-Suursaari.

Jäänmurtajat: Otso, Kontio, Polaris ja Sisu avustavat Perämerellä. Zeus avustaa Merenkurkussa ja pohjoisella Selkämerellä. Urho avustaa itäisellä Suomenlahdella.

Avustusrajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja -kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA yli 4000 tonnia.
Raahe, Kalajoki, Kokkola ja Pietarsaari, IA yli 2000 tonnia.
Vaasa, Kaskinen ja Uusikaupunki, IC yli 2000 tonnia.
Kristiinankaupunki, Pori, Rauma, Taalintehdas, Förby, Koverhar, Lappohja, Inkoo, Kantvik, Helsinki ja Sköldvik, II yli 2000 tonnia.
Loviisa, Mussalo, Kotka ja Hamina, IC yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa avustusrajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60N, tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 10 492 7600.

Aluksen, joka on matkalla Perämeren satamaan, on 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus Bothnia VTS:lle VHF-kanavalla 67.

Reittijakojärjestelmä Merenkurkussa on tilapäisesti poissa käytöstä.

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen liikennerajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämän hetkiset jäänmurtajien sijainnit.

 

Lisätietoa