Ukkonen ja salamat

Salama on yksi näyttävimmistä luonnonilmiöistä, joka vielä toistuu usein. Ukkoset ovat osa niin sanottua maapallonlaajuista ilmasähkövirtapiiriä.


Ilmasähköllä tarkoitetaan ilmiöitä, jotka liittyvät sähkövarausten erottumiseen ionosfäärin alapuolisessa ilmakehässä, noin 100 kilometrin korkeuden alapuolella. Ionosfäärissä ja tämän yläpuolella esiintyy voimakkaita, Maan ja Auringon vuorovaikutuksesta suoraan riippuvia sähkövirtoja; alemmassa ilmakehässä on paljon heikompi maapallonlaajuinen virtapiiri, jota ylläpitää ukkostoiminta.

Näiltä sivuilta löytyy perustietoa ukkosista ja salamoista, niiden jakautumisesta maapallolla ja etenkin Suomessa. Koska ukkonen on yksi vaarallisimmista sääilmiöistä, myös ukkoselta suojautumiseen löytyy ohjeita.

Tuoreimmat salamahavainnot Suomessa ja lähialueilla näkyvät verkkosivuillamme sadetutka-animaatioiden yhteydessä!

Ukkoskausi 2018

Ukkoskauden 2018 maasalamamäärä, 121 000, jäi hieman keskimääräisestä (135 000). Touko-, kesä- ja heinäkuussa jäätiin selvästi pienempiin lukemiin kuin keskimäärin, kun taas elokuun salamamäärä oli tuplasti enemmän. Eniten salamoita paikannettiin 2. elokuuta, jolloin vuorokauden aikana Suomen kamaralle iski reilut 27 000 maasalamaa.
 
 
Suomen maasalamamäärät touko-syyskuussa 2018.
 
Päivitetty: 6.11.2018 (Terhi Laurila)