Ukkonen ja salamat

Salama on yksi näyttävimmistä luonnonilmiöistä, joka vielä toistuu usein. Ukkoset ovat osa niin sanottua maapallonlaajuista ilmasähkövirtapiiriä.


Ilmasähköllä tarkoitetaan ilmiöitä, jotka liittyvät sähkövarausten erottumiseen ionosfäärin alapuolisessa ilmakehässä, noin 100 kilometrin korkeuden alapuolella. Ionosfäärissä ja tämän yläpuolella esiintyy voimakkaita, Maan ja Auringon vuorovaikutuksesta suoraan riippuvia sähkövirtoja; alemmassa ilmakehässä on paljon heikompi maapallonlaajuinen virtapiiri, jota ylläpitää ukkostoiminta.

Näiltä sivuilta löytyy perustietoa ukkosista ja salamoista, niiden jakautumisesta maapallolla ja etenkin Suomessa. Koska ukkonen on yksi vaarallisimmista sääilmiöistä, myös ukkoselta suojautumiseen löytyy ohjeita.

Tuoreimmat salamahavainnot Suomessa ja lähialueilla näkyvät verkkosivuillamme sadetutka-animaatioiden yhteydessä!

Ukkoskausi 2018

Toukokuun 2018 maasalamamäärä, 4 500, jäi noin puoleen keskimääräisestä (8 100), ja kesäkuun 11 000 maasalamaa on vain kolmannes keskimääräisestä (34 000). Eniten salamoita on tähän mennessä paikannettu 18.6., jolloin vuorokauden aikana Suomen kamaralle iski 7 700 maasalamaa.
 
 
Maasalamatiheys toukokuussa (vas.) ja kesäkuussa (oik.) 2018.
 
Päivitetty: 23.7.2018 (Terhi Laurila)

Ukkostutkijat kertovat Suomen ukkosista