Kuinka tilaan ilmastotilastoja tai säähavaintosarjoja?

Ilmaspalvelu vastaa mielellään säähavaintoja ja ilmastotilastoja koskeviin kysymyksiin. Tutustu näihin ohjeisiin ennen yhteydenottoa.

Mitä havaintoja tarvitset?

Tilastotietoja on saatavissa useista havaintosuureista. Säähavaintosivuilla kerrotaan, miten ja millaisia havaintoja tehdään.

Mikä paikka tai alue kiinnostaa?

Listat Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista löytyvät Teematietoa-osiosta havaintoasemat-sivulta. Tällä hetkellä toimivien asemien lisäksi tietoja on saatavissa jo toimintansa lopettaneilta asemilta.

Asemakohtaisten havaintojen lisäksi lasketaan säähavaintoihin pohjautuvaa hila-aineistoa 10x10 km:n hilaan.

Montako havaintoa vuorokaudessa ja miten pitkältä ajalta?

Havaintotietoja on havaintoasemasta ja -suureesta riippuen saatavissa kymmenen minuutin, tunnin, kolmen tunnin tai kuuden tunnin välein tai kerran vuorokaudessa. Vuorokausiarvo on joko havaintojen keskiarvo kuten keskilämpötila tai vuorokauden aikana mitattu suure kuten sademäärä. Valmiiksi laskettuna on olemassa esimerkiksi vuorokausi-, kuukausi-, vuodenaika- ja vuosikeskiarvoja sekä sadesummia jne.

Näiden lisäksi voidaan havaintotiedoista laskea kuhunkin käyttötarpeeseen soveltuvia, asiakkaan kanssa yhdessä sovittavia tunnuslukuja tai indeksejä, esimerkiksi sadepäivien lukumäärä, lämpösummia.

Säähavainnot ovat digitaalisessa muodossa vuodesta 1961 alkaen. Sitä vanhempien päivittäishavaintojen digitointi on vielä kesken.

Ilmastotiedon tilaaminen, hinta ja toimitus

Ilmatieteen laitos on avannut tietoaineistojaan maksutta julkiseen käyttöön. Tietoaineistot on avattu koneluettavassa, digitaalisessa muodossa. Avoin data -verkkopalvelussa voi hakea, katsella ja ladata jo avattuja tietoaineistoja.

Säähavaintoja ja tilastotietoja voi edelleen tilata myös soittamalla Ilmastopalvelun palvelunumeroon 0600 10601 arkisin klo 9-15 (4,01 €/min + pvm) tai sähköpostitse osoitteesta Ilmastopalvelu@fmi.fi. Sähköpostitilauksen käsittelyä nopeuttaa mahdollisimman tarkat paikkatiedot sekä kuvaus halutuista sääsuureista ja käyttötarkoituksesta.

Vaikka itse säähavainto- ja tilastoaineisto on ilmaista, tietoaineistojen hakemisesta, räätälöinnistä, palveluiden tuottamisesta sekä muiden kuin avattavien tietoaineistojen käytöstä peritään maksu. Ilmatieteen laitoksen hinnoittelu perustuu liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen Ilmatieteen laitoksen maksullisista suoritteista sekä valtion maksuperustelakiin ja –asetukseen.

Ilmastotilastot ulkomailta

Tilauksesta välitämme säädataa myös ulkomailta, mutta useimmiten tulee edullisemmaksi hankkia tiedot suoraan kyseisen maan ilmatieteen laitokselta. Maailman meteorologinen järjestö (WMO) listaa sivuillaan maailman ilmatieteelliset ja hydrologiset laitokset  http://www.wmo.int/pages/members/members_en.html.

3.3.2014

Mennyt sää

Ilmastotilastot numerosta 0600 10601 arkisin kello 9 -15. Hinta 4,01 €/min+pvm. Tarjoamme myös ilmastokonsultointia!

Ilmastotietoa muualla

Säätilastoja maailmalta: www.worldweather.org

 

Eurooppalaisia ilmastotietokantoja:     eca.knmi.nl   www.smhi.se/hfa_coord/nordklim

 

Tilastoja myös julkaisuissa:
Ilmastotietoa on julkaistu meteorologisissa vuosikirjoissa sekä kuukausikatsauksissa ja Ilmatieteen laitoksen raporteissa.