Suomen havainto- ja ennustekartat

Suomen kartalle päivittyvät verkkosivuilla havaintotiedot, ennusteet huomiselle ja ylihuomiselle, ylin lämpötila, alin lämpötila, sademäärä ja lumensyvyyskartta.

Havainnot

Sää nyt päivittyy yhden tunnin välein. Kartta päivittyy noin puoli tuntia havaintoajan jälkeen. Tuulitiedot ovat neljällä merialueella: Suomenlahden itäosa, Pohjois-Itämeri, Selkämeri ja Perämeri.

Sää huomenna ja sää ylihuomenna

Sää huomenna ja sää ylihuomenna päivittyvät aina meteorologin muuttaessa ennustetta. Näin tapahtuu yli kymmenen kertaa vuorokaudessa. Merkit ovat kyseisen paikan päällä. Kyseessä ovat pistearvot eivätkä aluekeskiarvot.

Ylin lämpötila

Ylin lämpötila -kartta päivittyy klo 10, kesäaikaan klo 11 mennessä. Kartassa on vuorokauden ylin eli maksimilämpötila eilisen klo 08/kesäajassa klo 09 kuluvan päivän aamuun klo 8/9 saakka. Käytännössä kesällä ylin lämpötila on edellispäivän maksimi, mutta talvella ylin lämpötila voi hyvin olla myös yöaikaan. (Lämpötilan ylin arvo -mittarit luetaan 2 kertaa vrk klo 8/9 ja klo 20/21.)

Alin lämpötila

Alin lämpötila -kartta päivittyy klo 10, kesäaikaan klo 11 mennessä. Kartan arvot ovat eilisen aamusta klo 8/9 kuluvan päivän aamuun klo 8/9. Lähinnä talvella alin lämpötila voi olla päiväsaikaan. (Lämpötilan alin arvo -mittarit luetaan 2 kertaa vrk klo 8/9 ja klo 20/21.)

Sadesumma

Sadesummakartta päivittyy kerran vuorokaudessa klo 10, kesäaikaan klo 11 mennessä. Sademäärä on kartalla kuvattuna 5 vrk:n jaksolta päivityspäivän klo 8/kesäajassa klo 9 saakka. Esimerkiksi 6.1. on sademäärä jaksolta 1. 1. klo 8–6.1. klo 8.

Lumikartta

Lumikartta päivittyy kerran vuorokaudessa puoleen päivään mennessä. Lumikartta koostetaan vähintään 150 asemalla aamulla klo 8/9 mitatuista havaintotiedoista. Koska havaintoasemia ei ole kovin tiuhassa, kartan tuottamisen apuna käytetään tilastollista mallia.

 

 

6.7.2017