Ilmoita trombi- tai pölypyörrehavaintosi

Ilmatieteen laitos kerää tietoja pyörretuulista ja trombeista seurantaa ja tutkimusta varten.

Ilmoita trombihavainto meille oheisella lomakkeella. Lomakkeen kaikkia kohtia ei tarvitse käyttää, mutta vastaa kuitenkin vähintään tähdellä (*) merkittyihin kenttiin.

Voit ilmoittaa havainnoistasi myös soittamalla Ilmatieteen laitokselle puhelinnumeroon 029 539 1000 (pyydä yhdistämään Ilmastopalvelun maksuttomaan numeroon). Kiitos!

Havaintolomakkeen tietosuojaseloste

Havaintolomake
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.

Lisätietoja

Trombi. Kuvaaja Mika Marttinen
Trombi Mikkelissä 12.6.1998. Trombin pyörre ulottuu pilvestä maanpintaan asti. Välttämättä pyörre ei erotu selvästi koko pituudeltaan. Maanpinnassa pyörre havaitaan pölypilvenä (ei näy kuvassa). Kuva: Mika Marttinen.
 
Vesipatsaita, Martti Heikinheimo
Vesipatsaita Ahvenanmerellä 26.7.1997. Pyörre ulottuu pilvestä vedenpintaan asti, jossa se yleensä nostaa vettä ilmaan. Vesipatsas voidaan havaita suppilopilvenä, jonka alla vesi pärskyy. Kuva: Martti Heikinheimo.
 

Suppilopilvi Oklahomassa 21.4.2004. Pyörre ei ole yhteydessä maan- tai vedenpintaan. Jos suppilopilven alapuolella havaitaan pölypilvi, on pyörre yhteydessä pilvestä maanpintaan ja kyseessä on trombi tai vastaavasti vesialustalla vesipatsas. Kuva: Jenni Teittinen.
 
Pölypyörre. Kuvaaja Jenni Teittinen.
Pölypyörre Arizonassa 24.3.2004. Kuva: Jenni Teittinen.
 
pölypyörre veden päällä. Kuvaaja Ilpo Raunio
Pölypyörre veden yllä Taivassalossa 3.9.2007. Jos järvellä tai merellä syntynyt pyörre ei ole yhteydessä pilveen, kyseessä on pölypyörre. Kuva: Ilpo Raunio.