Tuuli ja pakkanen kerryttää jäätä aluksiin

Jäätämisvaroituksia annetaan talvikaudella. Jäätä voi kertyä meriveden roiskeista ja jäätävästä sateesta tai sumusta. Jäätämisvaroituksia annetaan kohtalaisesta ja nopeasta jäätämisestä.

Varoituskartalle jäätämisvaroitus merkitään keltaisella.

Jäätä kertynyt laivaan

Kuva: Hannu Manninen
 

Säätilanne vaikuttaa jään kertymiseen alusten rakenteisiin

  • ilman ja meriveden lämpötila
  • tuulen nopeus
  • aallokko
  • suhteellinen kosteus
  • aluksen ominaisuudet

Ilman lämpötila saa olla korkeintaan -2 astetta, jotta se saa aikaan suolaisessa merivedessä jäätäviä roiskeita. Meriveden pintalämpötilan pitää olla alle plus viisi astetta. Mitä voimakkaampi tuuli sitä korkeammat aallot ja roiskeita syntyy helpommin. Hyvin kostea ilma pahentaa tilannetta. Samoin kostean ilman mukana tuleva sade tai sumu nopeuttaa jään kertymistä.

Jos alus liikkuu myötätuuleen, jäätäminen on huomattavasti hitaampaa kuin jos alus etenee vauhdilla vastatuuleen.

Jäätämisvaroitukset on nähtävillä Ilmatieteen laitoksen varoitussivulla ja ne luetaan YLE:n Radio Suomen ja Radio Vegan merisäätiedotusten yhteydessä.

 
 
 

4.7.2017

Pärskejäätämishavainnot

Havaintotiedon saanti pärskejäätämisestä on tärkeää, koska jäätämiseen ei ole olemassa omia mittalaitteita.

Ilmatieteen laitos kerää tietoa pärskejäätämisestä. Tiedot kerätään Ilmatieteen laitoksen tietokantaan ja siitä saman tien edelleen meteorologin työasemalle nähtäväksi. Meteorologit hyödyntävät niitä varoituksia tehdessään.

Havainnonkeruuta varten on tehty sähköinen lomake (linkki johtaa pois Ilmatieteen laitoksen sivuilta), jonka avulla voi lähettää omat havaintonsa.