Secchi-levy

Näkösyvyydellä, tai Secchi-syvyydellä, tarkoitetaan sitä syvyyttä meren pinnasta mitattuna, jossa valkoinen halkaisijaltaan 30-senttinen levy juuri ja juuri häviää havaitsijan näkyvistä.

Halkaisijaltaan 30-senttistä valkoista levyä kutsutaan Secchi-levyksi tai näkösyvyyslevyksi. Levy on halpa ja yksinkertainen valmistaa ja käyttää. Yksittäiset näkösyvyyshavainnot antavat vain rajoitettua tietoa, mutta laajoja havaintosarjoja keskiarvoistamalla havaintoja voidaan käyttää sekä tieteellisiin tutkimuksiin että merialueiden tilan seurantaan.

Optiseen meritieteeseen käsite tuli vuonna 1865, kun Paavin luonnontieteellinen avustaja, Isä Pietro Angelo Secchi, teki Välimerellä järjestelmällisiä havaintoja veden läpinäkyvyydestä. Väitetään, että idean mittalaitteeseen hän olisi saanut laivasta pudonneesta posliinilautasesta, joka erottui selvästi meren pohjasta useiden kymmenien metrien syvyydestä.

Secchi-levyllä mitattu näkösyvyys määrittää nopeasti ja melko tarkasti tuottavan kerroksen alarajan syvyyden eli syvyyden, jolle 1% pinnalle tulevasta valosta etenee.

Levy näkyy veden alla narun päässä.
Mittaus secchi-levyllä. Kuva: Jouni Vainio.