Tiedotearkisto: 2016

Merivesi käväisi ennätysalhaalla Pohjanlahdella

14.1.2016 10:51

Merivesi on ollut hyvin matalalla Perämerellä, Merenkurkussa ja Selkämerellä.

Kuva: Jarmo Vehkakoski

Kuva: Jarmo Vehkakoski

"Merivesi on laskenut tiistaista lähtien ja ollut alimmillaan torstai-aamuyöllä. Kemissä torstaina klo 4 mitattu  -128 cm on alhaisin kyseisellä mittausasemalla havaittu vedenkorkeus. Edellinen ennätys on vunna 1923 mitattu -125 cm. Mittausasema on ollut toiminnassa vuodesta 1922 lähtien", kertoo Ilmatieteen laitoksen merisääpäivystäjä Anni Montonen

Kaikkien aikojen alhaisin Suomen rannikolla mitattu merivedenkorkeus on mitattu Oulussa vuonna 1929. Tällöin vesi oli 131 cm nollatasona käytettävän teoreettisen keskiveden alapuolella. "Tällä kertaa Oulun havainnot ovat jääneet kuitenkin noin -110 senttimetriin", Montonen totea.

Raahessa merivesi kävi alimmillaan -112 cm, Pietarsaaressa -89 cm, Vaasassa -71 cm ja Kaskisissa -63 cm. Muualla rannikollamme vesi on ollut tätä korkeammalla. Merivesi on Pohjanlahdellakin lähtenyt nousuun ja ennusteen mukaan se palaa perjantaipäivään mennessä -20cm …-40 cm:n korkeudelle, missä se pysyy loppuviikon.

Matalaan vedenkorkeuteen ovat syynä kovat pohjoisen puoleiset tuulet, jotka ovat painaneet vettä pois Perämeren pohjukasta. Eniten haittaa alhaisesta merenkorkeudesta on laivaliikenteelle. Ilmatieteen laitos mittaa meriveden korkeutta Suomen rannikolla neljällätoista asemalla eli mareografilla.

Lisätietoja:

Uusimmat vedenkorkeusennusteet: http://ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus

Jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Tulvakeskus: http://ilmatieteenlaitos.fi/tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa. Tulvakeskus ennustaa ja varoittaa tulvista sekä ylläpitää niihin liittyvää jatkuvaa tilannekuvaa. Tulvakeskus tarjoaa palveluita alueellisille viranomaisille sekä tulva-alueiden asukkaille ja toiminnanharjoittajille.