Aallokkovaroitus

Aallokkovaroituksilla varoitetaan merkitsevästä aallonkorkeudesta. Yksittäiset aallot voivat olla puolitoista–kaksinkertaisia varoituslukemaan nähden. Aallokosta annetaan myös ennakkovaroituksia jopa 3 vuorokautta ennen.

Suomen merialueilla korkeimmat aallot havaitaan Pohjois-Itämerellä, jossa sijaitsee myös Ilmatieteen laitoksen aaltopoiju.

Aallokkovaroituksilla varoitetaan merkitsevästä aallonkorkeudesta ja käytössä on kolme vaaratasoa:

  • 2,5 metriä (keltainen)
  • 4 metriä (oranssi)
  • 7 metriä (punainen).

Ennakkovaroituksissa alin vaarataso on käytössä veneilijöiden tuulihuomautuksen tapaan toukokuusta lokakuuhun. Kaksi muuta tasoa ovat käytössä vuoden ympäri.

Aallokkoa laivan ikkunasta. Kuva Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo.

 

Merkitsevän aallonkorkeuden ollessa 2,5 metriä muun muassa nopea laivaliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä voi häiriintyä. On kuitenkin syytä muistaa, että veneilijöille jo metrin merkitsevä aallonkorkeus voi vaikeuttaa veneilyä.

Neljä metriä on esimerkiksi Suomenlahdella jo harvinainen. Sitä esiintyy keskimäärin noin 10 tuntia vuodessa Helsingin edustalla.

Ylimmän vaaratason mukaisia aallonkorkeuksia esiintyy Suomen merialueista vain Pohjois-Itämerellä ja Selkämeren kaakkoiskulmassa. Tällöin aallokko aiheuttaa merkittävää haittaa ja jopa vaaraa myös suuremmille aluksille.

 

3.2.2015

Lisätietoa

Aaltotietoja maailman meriltä: