Ilmakehän säteily

Tervetuloa Ilmakehän säteily -ryhmän verkkosivustolle! Olemme asiantuntijatiimi, joka on erikoistunut ilmakehän kaukokartoitukseen, ilmakehän pienhiukkasten ja pilvien tutkimukseen, ultraviolettisäteilyyn, sekä auringon indusoiman fluoresenssin ja hyperspektridatan käsittelyyn.

Auringonsäteily mahdollistaa elämän maapallolla. Se vaikuttaa sekä ilmastoomme että terveyteemme, mistä kumpuaa ryhmämme kiinnostus auringon koko säteilyspektriä kohtaan: ultraviolettisäteilystä (UV) näkyvän valon (VIS) ja lähisinfrapunan (NIR) aallonpituuksien kautta aina lähi-infrapunan (SWIR) aallonpituuksille saakka. Erikoisosaamistamme ovat satelliittidatan käsittely sekä maanpinnalta tapahtuva kaukokartoitus ja analyysi. Hyödynnämme satelliittidataa saadaksemme arvokasta tietoa ilmakehän pienhiukkasista, pilvistä, vesihöyrystä ja muista ilmakehän ominaisuuksista. Kehitämme laskenta-algoritmeja satelliittihavaintojen ilmakehäkorjaukseen, jotta satelliittihavainnoilla saadaan luotettavaa tietoa maanpinnan ominaisuuksista. Maanpinnalta tehtävillä havainnoilla seuraamme jatkuvasti ilmakehän koostumusta, kuten otsonipitoisuutta, UV-säteilyä ja ilmakehän pienhiukkasia, luoden arvokkaita pitkäaikaisia havaintoaineistoja. Ryhmällämme on laaja asiantuntemus ja teemme tiivistä yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Olemme mukana lukuisissa kansainvälisissä projekteissa. Ota yhteyttä: tutkitaan yhdessä ilmakehän säteilyä ja edistetään ymmärrystä ilmakehästä ja sen ominaisuuksista.

atm_rad_intro

Tutustu työhömme:

Ilmakehän pienhiukkasten kaukokartoitus, ilmanlaatu ja ilmakehäkorjaukset

Ryhmämme kehittää laskentamenetelmiä ilmakehän pienhiukkasten satelliittikaukokartoitukseen (käyttäen esim. SLSTR- ja MODIS-instrumentteja). Kehitämme myös tilastollisia menetelmiä ilmanlaadun arvioimiseen satelliittipohjaisten mittausten avulla sekä ilmakehäkorjausalgoritmeja erityisesti hyperspektri-instrumenteille. Maan pinnalta tehtäviin mittauksiin käytämme mm. CIMEL-instrumentteja, jotka ovat osa kansainvälisiä AERONET- ja SKYNET-verkostoja.

Aerosoli-pilvi vuorovaikutukset

Tutkimme ilmakehän pienhiukkasten ja pilvien vuorovaikutuksia ja niihin liittyvää säteilypakotetta pääasiassa satelliittidatan ja meteorologisten uusanalyysiaineistojen avulla. Toistaiseksi tässä tutkimuksessa olemme keskittyneet arvioimaan vesipilvien heijastavuuden, vesisisällön ja alueellisen kattavuuden muutoksia, joita ilmakehän pienhiukkaset (aerosolit) aiheuttavat. 

Auringon indusoima kasvillisuuden fluoresenssi

Fotosynteesin aikana pieni osa imeytyneestä valoenergiasta emittoituu uudelleen auringonvalon indusoimana, pidemmän aallonpituuden fluoresenssi-valona (Sun Induced Fluorescence, SIF, 650-800 nm). Tämä fluoresenssisignaali tarjoaa arvokasta tietoa fotosynteettisestä aktiivisuudesta, kasvien hiilenkäytöstä ja niiden fysiologisesta tilasta. Ryhmässämme olemme kehittäneet oman fluoresenssin määritysmenetelmän (SIFFI). Osallistumme aktiivisesti ESA FLEX-satelliitin valmistelutoimiin ja seuraamme arktisen kasvillisuuden ilmastonmuutokseen liittyvää vastetta FLOX-mittausjärjestelmällä.

Auringon UV-säteily

Tutkimuksemme keskittyy pitkäaikaisten otsoni- ja UV-säteilymittausten kehitystyöhön ja analysointiin. Monitieteellisenä yhteistyönä tutkimme myös UV-säteilyn vaikutuksia materiaalien vanhenemiseen, terveyteen, kasvien kasvuun ja rakennetun ympäristön suunnitteluun. Lisäksi osallistumme UV-säteilyyn liittyvään tiedottamiseen.

Ryhmän asiantuntijat

Ryhmämme jäseniä työskentelee Ilmatieteen laitoksen yksiköissä Kuopiossa, Helsingissä, Rovaniemellä ja Sodankylässä.

sähköposti: etunimi.sukunimi@fmi.fi

Veijo Aaltonen, FL, tutkija (pienhiukkasmittauksetmittaukset)

Antti Arola, FT, ryhmäpäällikkö, tutkimusprofessori (pienhiukkasten kaukokartoitus, ilmakehän säteilynkulku), puh. +358 29539 2129, gsm +358 50 307 2131

Anu Heikkilä, FT, erikoistutkija (UV-säteily)

Pekka Kolmonen, FT,  erikoistutkija (ilmakehän pienhiukkasten ja pilvien kaukokartoitus, ilmakehän säteilynkulku, auringon indusoima fluoresenssi)

Antti Kukkurainen, FM, tutkija (pienhiukkasten kaukokartoitus, ilmakehän säteilynkulku, auringon indusoima fluoresenssi)

Kaisa Lakkala, FT, dosentti, erikoistutkija (arktinen ilmasto ja UV-säteily - tutkimus)

Antti Lipponen, FT, erikoistutkija (pienhiukkasten kaukokartoitus, tilastollinen analyysi, käänteisongelmat, koneoppiminen)

Mikko Pitkänen, FM, tutkija (pienhiukkasten kaukokartoitus)

Neus Sabater Medina, FT, erikoistutkija (ilmakehäkorjausalgoritmit, auringon indusoima fluoresenssi)

Larisa Sogacheva, FT, dosentti, erikoistutkija (pienhiukkasten ja pilvien kaukokartoitus, ilmastoaineistot)

Timo Virtanen, FT, erikoistutkija (pienhiukkasten ja pilvien kaukokartoitus, ilmakehän säteilynkulku)

Arttu Väisänen, FM, tutkija (pienhiukkasten kaukokartoitus, koneoppiminen)