IPCC tukee ilmastopoliittista päätöksentekoa

IPCC:n eli hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (Intergovernmental Panel on Climate Change) tavoitteena on analysoida tieteellisesti tuotettua tietoa ilmastonmuutoksesta kansallista ja kansainvälistä päätöksentekoa varten.

Ilmastopoliittisen päätöksenteon tueksi IPCC valmistelee ilmastonmuutosraportteja tutkijaryhmissä. Ryhmät keräävät ja arvioivat julkaistua tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista ja hillitsemismahdollisuuksista sekä siihen sopeutumisesta. IPCC ei siis tee uutta ilmastonmuutostutkimusta, vaan analysoi ja kokoaa yhteen olemassa olevaa tieteellistä tietoa. Se ei myöskään ehdota ilmastopoliittisia vaihtoehtoja.

Suomessa IPCC-työstä vastaa ympäristöministeriön asettama IPCC-työryhmä, joka kokoaa yhteen alan tutkijat ja eri ministeriöiden edustajat.

Kuudes arviointiraportti ja erikoisraportit

Vuonna 2017 on käynnistynyt IPCC:n kuudennen arviointiraporttien (Sixth Assessment Report, AR6) sarjan kirjoitusprosessi. Tiedeyhteisö laatii päätöksenteon tueksi 5-7 vuoden välein arvion ilmastonmuutoksen tutkimuksista. Arvioinnista vastaa Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC).

IPCC:n kuudennen arviointiraporttien (Sixth Assessment Report, AR6) sarjaan kuuluu myös kolme erikoisraporttia, menetelmäraportti, kolmiosainen 6. arviointiraportti ja synteesiraportti.

IPCC AR6-raporttien valmistumisen aikataulu

IPCC-RAPORTTI raportin valmistuminen
Special Report on Global Warming of 1.5°C lokakuu 2018

Methodology Report "2019 Refinement to the 2006
IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas
Inventories"

toukokuu 2019
Special Report on the Ocean and Cryosphere in a
Changing Climate
lokakuu 2019

Climate Change and Land:

an IPCC special report on climate change,
desertification, land degradation, sustainable
land management, food security, and greenhouse
gas fluxes in terrestrial ecosystems
lokakuu 2019
IPCC Sixth Assessment Report (AR6) Working
Groups 1, 2, 3 and the Synthesis Report
huhtikuu 2021-
huhtikuu 2022

Historia

IPCC:n perustivat vuonna 1988 Maailman ilmatieteen järjestö WMO ja YK:n ympäristöohjelma UNEP. Päätös paneelin muodostamisesta syntyi jo vuonna 1979 Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n järjestämässä ensimmäisessä Maailman ilmastokonferenssissa. 

IPCC ja Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore jakoivat vuoden 2007 Nobelin rauhanpalkinnon. Tahot palkittiin ilmastonmuutoksen vastaisesta työstään.

 

30.1.2018

Kuva: Antti Samuli
 
Lue lisää IPCC:stähttp://ipcc.ch/