Pääsiäisen ajankohdat vaihtelevat
Pääsiäinen osuu eri vuosina eri aikaan, maaliskuun 21. ja huhtikuun 25. päivän välille. Kevään nopean etenemisen vuoksi pääsiäisten säätilastot on jaettu kolmeen jaksoon.
Maalis-huhtikuussa aurinko lämmittää jo ilmaa pohjoisella pallonpuoliskolla ja sen vauhdittamana kevät etenee nopeasti. Lämpötila nousee tuona aikana koko maassa keskimäärin kymmenkunta astetta.
Pääsiäistilastot kolmessa jaksossa
Kevään nopean etenemisen ja lämpötilan nopean kohoamisen vuoksi pääsiäisten säätilastot on jaettu kolmeen kymmenen päivän tarkastelujaksoon.
Varhaisimmat pääsiäissunnuntait sattuvat 23.3. - 2.4.,
keskimmäiset 3.4. - 12.4. ja
myöhäiset 13.4. - 24.4. välisenä aikana.
Tarkastelemme näiden pääsiäisten säitä vuodesta 1961 eteenpäin. Pääsiäiseen kuuluu monta päivää, kiirastorstaista aina maanantaihin, toiseen pääsiäispäivään asti. Niiden aikana sää ehtii vaihtua moneen kertaan.
Sataakohan pitkäperjantaina aina?
Pääsiäisajan yksi sitkeästi elävä myytti on, että pitkäperjantaina sataa aina räntää tai lunta ja on harmaan pilvistä. Säätilastomme eivät tue tätä käsitystä. Ainoastaan keskimäärin yhtenä pitkäperjantaina kolmesta sataa ja aivan yhtä monena pitkäperjantaina sää on ollut täysin aurinkoinen. Myöhäisinä pääsiäisinä maan eteläosassa räntää tulee taivaalta erittäin harvoin. Sen sijaan Pohjois-Suomessa lumi- ja räntäsade kuuluvat vielä huhtikuun säähän.