Sääennätyksiä

Sääennätykset Suomesta ovat tallessa 1900-luvun alusta alkaen. Meillä on siis jo yli 100-vuotinen säähistoria takanamme. Silti aina silloin tällöin saavutetaan uusi ennätys.

Suomen sääennätykset pohjautuvat Ilmatieteen laitoksen ylläpitämän havaintoasemaverkoston tietoihin.

Näille sivuille on kerätty pääasiassa koko Suomen ennätyksiä, mutta Ilmatieteen laitos tilastoi myös asemakohtaisia ennätyksiä ennätysrekisteriinsä. Tällä hetkellä ennätysrekisterissä on tiedot yli 200 asemalta. Asemakohtaisia ennätyksiä tarkasteltaessa on kuitenkin aina huomioitava aseman mittaushistorian pituus: esimerkiksi 50 vuotta ja 100 vuotta toimineiden asemien ennätyksiä ei voi verrata keskenään. Hyvin lyhyen aikaa toimineiden asemien kohdalla ei voida puhua ennätyksistä ollenkaan.

Tällä sivulla on listattu merkittävimmät ennätykset koko vuoden ajalta, mutta alasivuilla löytyvät ennätykset myös kuukausitasolla. Ennätykset ovat sidottuja kalenterikuukausiin eikä ennätyksiä haeta eri päiville tai viikoille. Esimerkiksi huhtikuun alussa vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmin sää on tuskin ennätyksellinen, sillä huhtikuun ennätykset ovat pääsääntöisesti mitattu kuukauden viimeisellä viikolla.

Lisäksi on syytä huomioida, että esimerkiksi tietyn talven alin lämpötila ei juuri koskaan ole ennätys. Vertailun vuoksi yleisurheilussakin puhutaan kauden kärkituloksesta, ei ennätyksestä. Ennätys-termin käyttö tarkoittaa siis, ettei vastaavaa ole koskaan ennen havaittu Suomessa tai tietyllä paikkakunnalla.

Vertailukelpoisia ennätyksiä

Pitkän mittaushistoriamme aikana myös havaintotekniikka ja havaintojen ajallinen saatavuus on muuttunut. Jotta havainnot olisivat pitkällä aikavälillä vertailukelpoisia, käytämme sademäärissä vain vuorokauden ja kuukauden sademääriä, sillä tunnin sademääriä on mitattu vain noin kymmenen vuoden ajan. Samoin lumensyvyydessä ennätystilastoihin kelpaavat vain 06 UTC havaitut lumensyvyydet, vaikka moni asema mittaakin nykyisin lumensyvyyttä jopa 10 minuutin välein. Sadeasemien havaintojen digitointityö on kesken ja on mahdollista, että ennätykset tulevat muuttumaan vanhojen aineistojen digitoinnin edistyessä.

Uusimmat ennätykset viedään ennätysrekisteriin ja päivitetään nettisivuillemme, kun havainnot on lopullisesti tarkistettu ja hyväksytty.

Ennätyksiä ja kärkituloksia merialueilla

 

Suomen ennätykset

Ylin lämpötila: 37,2 °C

Liperi Joensuun lentoasema 29.7.2010.

 

Alin lämpötila: -51,5 °C

Kittilä, Pokka 28.1.1999

 

Ylin kuukausikeskilämpötila: 23,0 °C

Puumala kirkonkylä, heinäkuu 2010

 

Alin kuukausikeskilämpötila: -29,7 °C

Kuusamo, tammikuu 1985

 

Suurin vuorokausisademäärä: 198 mm

Espoo, Lahnus 21.7.1944

 

Suurin kuukausisademäärä: 302 mm

Laukaa, heinäkuu 1934

 

Suurin vuosisademäärä: 1242,2 mm

Puolanka, Paljakka 2015

 

Suurin lumensyvyys: 190 cm

Enontekiö, Kilpisjärvi 19.4.1997

 

Korkein ilmanpaine: 1066 hPa

Helsinki 22.1.1907


Alin ilmanpaine: 940 hPa

Rauma, Kuuskajaskari 27.2.1990

11.3.2016