Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Vuodenajat tilastoin

Suomessa on neljä vuodenaikaa, joilla on omat sääpiirteensä.

Neljä vuodenaikaa voidaan erotella ilmastollisesti niin sanottuina termisinä vuodenaikoina, jotka määritellään vuorokauden keskilämpötilojen avulla. Eri vuosien tilastoja on kuitenkin helpompi verrata keskenään, kun käytetään tasan kolmen kalenterikuukauden pituisia jaksoja. Näin määriteltynä kevääseen kuuluvat maalis-toukokuu, kesään kesä-elokuu, syksyyn syys-marraskuu ja talveen joulu-helmikuu. Lisätietoja vuodenaikojen määrittämisestä löydät Teematieto-osiosta

Eri vuosina esiintyy toisinaan suuria poikkeuksia totutusta säästä. Ajankohtaansa nähden harvinaiset sään ääri-ilmiöt kuuluvat toki myös ilmastoomme, vaikka niiden muistaminen on vaikeaa, kun ne sattuivat viimeksi vaikkapa 20 tai 30 vuotta sitten. Ilmastotilastot muistavat kuitenkin myös nämä erikoiset säätapahtumat.

Etkö löydä etsimääsi?

Kysymykseesi saat nopeimmin vastauksen soittamalla palvelunumeroon 0600 10601 (4,01 €/min + pvm). Puhelinpalvelu arkisin kello 9 - 15.

Ennen yhteydenottoa kannattaa tutustua säädatan tilausohjeisiin ja hinnoitteluun.

Muuttuva ilmasto

Ilmasto-opas.fi -sivusto kokoaa yhteen osoitteeseen ja yhtenäiseen muotoon käytännönläheistä, tutkittua tietoa ilmastonmuutoksesta. Suomen ilmasto -osasta löydät tietoa muutoksista tulevaisuudessa.

Tutustu interaktiivisiin ilmastokuvaajiin

  • Viimeisen 30 vrk:n sää: Menneiden 30 vuorokauden lämpötila- ja sademäärätietoja on valittavissa 30 eri kunnasta.
  • Tilastoja vuodesta 1961: Kuukausi-, vuodenaika- ja vuosiaikasarjoja on nykyään saatavilla interaktiivisina kuvaajina. Voit valita sinua lähimmän kunnan 30 vaihtoehdosta eri puolilta maata. Kuvaajasta voi valita joko lämpötila- tai sademääräpoikkeaman vuodesta 1961 alkaen. Hila-aineistosta tuotettu data ja itse kuvaaja on ladattavissa myös koneellesi.
  • Karttoja vuodesta 1961: Karttoja menneiden kuukausien, vuodenaikojen ja vuosien keskilämpötiloista, sademääristä ja niiden poikkeamista on saatavilla vuodesta 1961 alkaen.