Tuulivoimarakentamisen lausuntoperiaatteet

Tuulivoimarakentamista suunniteltaessa tulee ottaa huomioon tuulivoimaloiden rakentamisesta syntyvät mahdolliset vaikutukset Ilmatieteen laitoksen säätutkien toimintaan.

Ilmatieteen laitos noudattaa tuulivoimahankkeiden arvioinnissa Euroopan meteorologisten laitosten yhteisjärjestön EUMETNET:in ja Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n suositusta hankkeiden etäisyyksille. Suositus sisältyy myös Ympäristöministeriön Tuulivoimarakentamisen suunnitteluoppaaseen.

Vuonna 2010 EUMETNETin säätutkaohjelma OPERA on antanut suosituksen C-alueen (5.6 GHz) säätutkille, joita siis Ilmatieteen laitos käyttää. Suosituksen mukaan:

  • tuulivoimaloita ei tulisi koskaan rakentaa alle 5 km etäisyydelle säätutkasta

  • kaikki alle 20 km etäisyydelle tulevien hankkeiden vaikutukset säätutkille tulisi arvioida erikseen ennen toteuttamista.

Tuulivoima-alueiden määrä, pinta-ala ja turbiinikorkeudet ovat kasvaneet merkittävästi edellä mainittujen etäisyysrajojen määrittämisajankohdasta. Tämän takia tuulivoimaloiden haittavaikutukset ovat lisääntyneet säätutkamittauksissa ja sääpalveluissa.

Ohjeistukseen on tehty alla oleva lisäys, joka astuu voimaan 1.5.2025:

  • Lisäksi yli 20 km:n etäisyydellä säätutkasta sijaitsevat tuulivoima-alueet tulisi sisällyttää vaikutusarvioinnin piiriin, jos kyseiset tuulivoima-alueet sijaitsevat alle 10 km:n etäisyydellä 20 km:n etäisyysrajan sisäpuolella olevista tuulivoima-alueista.

Nämä suojarajat eivät pysty suojaamaan säätutkia tuulivoimaloiden häiriöiltä. Suositusrajat on asetettu sellaisiksi, että ne eivät tarpeettomasti rajoita tuulivoimaloiden rakentamista mutta siten, että ne suojaavat säätutkia merkittäviltä häiriöiltä.

Arviointialueiden koko piirrettynä karttapohjalle Pohjanmaalle.
Esimerkki arviointialueista. Vimpelin tutka on merkitty punaisella pallolla, rakennetut tuulivoimalat harmailla palloilla. Renkaat kuvaavat 5, 20 ja 30 kilometrin etäisyyttä tutkasta. Aineisto: Maanmittauslaitos.

Lisätietoja tuulivoimalausunnot@fmi.fi

27.3.2025