Vinkkejä revontulten katseluun

Suomi on maailman parhaita asuttuja seutuja revontulten näkemiseen.

Milloin?

Revontulia esiintyy melko tasaisesti läpi vuoden, syksyisin ja keväisin kuitenkin hieman enemmän kuin talvisin ja kesäisin. Kesällä yöt ovat varsinkin maan pohjoisosassa liian valoisia revontulten himmeän hehkun näkemiseen.

Pari tuntia keskiyön molemmin puolin on tyypillisintä revontulien aikaa. Niitä voi kuitenkin esiintyä satunnaisesti pitkin yötä, ja suurten geomagneettisten myrskyjen aikana ne voivat parhaimmillaan leimuta auringonlaskusta auringonnousuun.

Sää ei vaikuta revontulten esiintymiseen, mutta koska revontulivalo syntyy kaikkien pilvien yläpuolella, niitä ei voi nähdä jos taivas on paksujen pilvien peitossa.

Revontulia ei voi luotettavasti ennustaa, mutta Avaruussää-sivullamme arvioimme niiden todennäköisyyttä lähiöinä. Sivu näyttää myös reaaliajassa geomagneettisten häiriöiden tason maan eri osissa. Geomagneettiset häiriöt ja revontulet liittyvät läheisesti yhteen, joten jos asuinpaikkaasi lähimmällä havaintoasemalla on viimeisimmän tunnin aikana mitattu voimakkaita häiriöitä, on hyvä hetki lähteä ulos katsomaan, näkyisikö taivaalla revontulia.

Missä?

Mitä pohjoisempana, sitä enemmän. Tilastollisesti revontulia esiintyy maan eri osissa osapuilleen seuraavasti:

  • Kilpisjärvellä kolmena yönä neljästä

  • Keski-Lapissa (Ylläs, Levi, Sodankylä) kolmena-neljänä yönä viikossa

  • maan keskiosissa (Oulun–Kuusamon leveysasteilla) yhtenä yönä neljästä

  • Jyväskylän–Kuopion leveysasteilla kerran viikossa

  • etelärannikolla kerran kuukaudessa.

Näin usein revontulia voisi siis nähdä, jos kaikki yöt olisivat pimeitä ja pilvettömiä. Revontulten esiintyminen vaihtelee myös vuodesta toiseen. Tarkemmin aiheesta voi lukea artikkelissa: Missä ja milloin revontulia havaitaan?

Revontulten katselua varten kannattaa hakeutua avoimelle ja mahdollisimman pimeälle paikalle, etäälle asutuskeskusten valosaasteesta. Varsinkin eteläisessä Suomessa revontulet näkyvät useimmiten pohjoistaivaalla, joten paras paikka on sellainen, josta on esteettömät näkymät ainakin pohjoiseen taivaanrantaan.

Valokuvaaminen

Kameroiden automatiikka ei ehkä osaa tarkentaa ja valottaa revontulia oikein. Tarvitset siis kameran, jossa on täydet käsisäädöt. Koska tarvittavat valotusajat ovat pitkiä, tarvitset myös jalustan ja lanka- tai etälaukaisimen (tai voit käyttää vitkalaukaisua).

  • Revontulet ovat laaja-alaisia, joten käytä laajakulmaista objektiivia.

  • Aseta tarkennus manuaaliseksi ja säädä se äärettömään.

  • Valitse suurin mahdollinen aukko (eli pienin f-luku), suuri ISO-herkkyys ja valkotasapainoksi päivänvalo.

  • Etsi sopiva valotusaika kokeilemalla. Alkuarvauksena voi käyttää vaikka neljää sekuntia.

Ursan sivuilta löytyy tarkempia neuvoja revontulten valokuvaamiseen.

Muuta

Hyvä revontulten katselusää, eli selkeä ja pimeä yö, on Suomessa useimmiten kylmä. Parhaiden revontulten näkeminen vaatii myös kärsivällistä odottelua. Pukeudu siis lämpimästi.

Esimerkiksi retkipatjalla makoilu voi olla mukavampi tapa katsella taivaalle kuin niskan taivuttelu.

Anna silmiesi sopeutua rauhassa pimeään. Parhaan hämäränäön saavuttaminen kestää kymmeniä minuutteja. Jos tarvitset lamppua, käytä ainoastaan himmeää punaista valoa, joka ei pilaa hämäränäköä.

Ihmissilmän värienerottelukyky on hämärässä heikko. Siksi revontulet näyttävät paljain silmin katsottuna hailakammilta kuin valokuvissa.