Auringonpaistetunnit vaihtelevat vuodessa suuresti

Auringonpaisteen määrä havaitaan tunteina kuukauden aikana.

Auringonpaistetunneille on laskettu 30 vuoden ajalta (1971-2000) kuukausikeskiarvot. Eri kuukausina auringonpaisteen mahdollisuus vaihtelee ja myös lukemat eivät ole niin konkreetisia ja tuttuja kuin esimerkiksi lämpötilalukemat.

Auringonpaistetuntimäärä on hankala muuntaa kokonaisiksi auringonpaistepäiviksi, sillä eri päivinä pilvisyyden vaihtelut määräävät auringonpaisteen "ulottumisen" maan pinnalle. Vuodenajan mukaan aurinko on meillä horisontin yläpuolella hyvin erilailla eri kuukausina. Esimerkiksi joulukuussa, kun päivä on lyhimmillään, aurinko voi Helsingissä enimmillään paistaa vain reilut viisi tuntia vuorokaudessa, mutta kesäkuussa melkein 20 tuntia. Sodankylässä taas kaamosaikaan auringonpaisteesta ei kerry edes auringonpaisteminuutteja, vaikka valo toki kajastelee keskipäivällä selkeällä säällä. Keskikesällä taas 24 tuntia auringonpaistetta vuorokaudessa on siellä mahdollinen.

Lisätietoa auringonpaistetunneista 1981-2010 löytyy Ilmastotilastosivuilta.Tilastojulkaisun sivuilla 68-69 on 16 aseman keskimääräinen auringonpaistetuntien määrä kuukausittain.

aurinko paistaa. Kuvaaja Sari Hartonen

Kuva: Sari Hartonen