Avoin data

Mitä tarkoittaa, että Ilmatieteen laitoksen tietoaineistot vapautetaan maksuttomaan käyttöön?

Ilmatieteen laitos on avannut tietoaineistojaan maksutta julkiseen käyttöön. Ilmatieteen laitos on rakentanut uuden verkkopalvelun, jossa jokainen voi itsepalveluna hakea, katsella ja ladata tietoaineistoja maksutta koneluettavassa muodossa.

Verkkopalvelu avattiin virallisesti kesäkuussa 2013. Tarkoituksena on, että Ilmatieteen laitoksen tietoaineistoja voidaan hyödyntää mm. yhteiskunnan turvallisuutta lisäävien palveluiden kehittämisessä.

Mitä aineistoja avataan?

Avattavat tietoaineistot voidaan jakaa reaaliaikaisiin tietoihin, aikasarjoihin sekä ennustetietoihin. Ilmatieteen laitoksen aineistoista avataan:

  • sää-, meri- ja ilmastohavaintoja
  • tutka- ja salamahavaintoja
  • kansallisen sääennustemallin tiedot.

Tietoaineistot avataan koneluettavassa, digitaalisessa muodossa. Aineistoja avataan vaiheittain sitä mukaa, kun ne ovat teknisesti valmiita avattaviksi uudessa verkkopalvelussa.

Tarkemmat kuvaukset avattavista datoista ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-avattavat-aineistot

Voiko Ilmatieteen laitoksen verkkosivuja käyttää edelleen maksutta?

Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelu säilyy maksuttomana. Verkkopalvelumme ilmatieteenlaitos.fi tarjoaa jatkossakin laadukkaat sääpalvelut kaikille käyttäjillemme. Pyrimme myös kehittämään sääpalvelujamme käyttäjien toiveiden mukaan.

Täytyykö Ilmatieteen laitoksen palveluista maksaa?

Suurelle yleisölle tarkoitetut yleiset sääpalvelut sekä varoituspalvelut ovat aina maksuttomia. Ilmatieteen laitos pyrkii laajentamaan näiden palveluiden sisältöä ja saatavuutta jatkuvasti. Sääennusteet ja varoitukset ovat myös saatavina sovelluksina älypuhelimiin ja tabletteihin.

Jos asiakas haluaa, että Ilmatieteen laitos hakee ja toimittaa tietoaineistoja asiakkaan käyttöön, Ilmatieteen laitos veloittaa tiedon toimittamisesta aiheutuvat toimituskustannukset.  Myös tietoaineistojen räätälöinnistä, palveluiden tuottamisesta sekä muiden kuin avattavien tietoaineistojen käytöstä peritään maksu.

Ilmatieteen laitoksen hinnoittelu perustuu liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen Ilmatieteen laitoksen maksullisista suoritteista sekä valtion maksuperustelakiin ja –asetukseen.

Kenelle avatut tietoaineistot on tarkoitettu?

Tietoaineistoja voi hyödyntää kuka tahansa, niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin.

On hyvä muistaa, että avoin data on koneluettavassa muodossa. Tietoaineistojen käyttö edellyttää siis datan hyödyntämiseen tarkoitetun sovelluksen hankkimista tai rakentamista.

Millaisessa muodossa tietoaineistot ovat?

Avointa dataa jaetaan OGC:n (Open Geospatial Consortium) standardien mukaisesti. Lisätietoa standardeista: http://www.opengeospatial.org/standards.

Mistä saan tietoa avoimen datan käyttöehdoista?

Avoimen datan hyödyntäjien on hyväksyttävä avoimen datan lisenssi, jotta he voivat ladata dataa. Lisenssin hyväksyntä tapahtuu verkkopalveluun rekisteröitymisen yhteydessä.

Tutustu avoimen datan lisenssiin.

Miksi avoimen datan käyttö vaatii rekisteröitymisen?

Avoimen datan latausta varten käyttäjä tarvitsee tunnisteavaimen (API-key), jonka saa rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi. Rekisteröitymiseen riittää toimiva sähköpostiosoite.

Toivomme saavamme käyttäjiltä rekisteröitymisen yhteydessä tietoa siitä, mihin avointa dataa hyödynnetään. Käyttötarkoitusten tuntemus helpottaa muun muassa Ilmatieteen laitoksen palvelinkapasiteetin jakamista ja takaa myös omien palvelujemme laadun säilymisen hyvänä.

Käyttäjän suostumuksella voimme myös tiedottaa mahdollisista muutoksista suoraan sähköpostilla. Lisäksi voimme (jälleen ainoastaan käyttäjän suostumuksella) suositella tehtyjä palveluja/sovelluksia esim. verkkosivuillamme.

Avoin data

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta ja avoimesta lähdekoodista osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data

Avoin data logo

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan yhteydessä voi hyödyntää yllä olevaa logoa. Ilmatieteen laitoksen logoa avoimen datan tuotteissa ei saa käyttää.