Havaintojen lataus
- Etsin tietoa Suomen säähistoriasta, mistä näitä tietoja löytyy?
- Miten havaintojen lataus -palvelu eroaa avoimen datan rajapinnasta?
- Mitä aikavyöhykettä palvelussa käytetään?
- Miten latauspalvelun tietoja saa hyödyntää?
- Mitä tarkoittaa alkuperäinen havaintoväli?
- Mitä tarkoittavat ryhmitystavat?
- Mitä tarkoittaa tuloksissa merkintä ”-” ?
Etsin tietoa Suomen säähistoriasta, mistä näitä tietoja löytyy?
Tietoa Suomen ilmastotilastoista on koottu sivustomme Ilmasto-osioon. Täältä löydät tietoa suureittain, kuukausittain, vuodenajoittain ja vuosittain jaoteltuna. Sivuilta löytyy tietoa myös sääennätyksistä Suomessa ja maailmalla.
Yksittäisten havaintoasemien menneitä säähavaintoja voit myös ladata itse maksutta Havaintojen lataus -palvelusta tai tutustua avoimeen dataamme.
Menneeseen säähän liittyvään kysymykseesi voit saada vastauksen myös soittamalla Ilmastopalvelun maksulliseen palvelunumeroon. Puhelinnumeron ja tilastotietojen tilausohjeet löydät Ilmasto-sivuilta.
Miten havaintojen lataus -palvelu eroaa avoimen datan rajapinnasta?
Havaintojen latauspalvelu hakee tietoa Ilmatieteen laitoksen avoimen datan rajapinnasta. Latauspalvelu on rakennettu niin, ettei ohjelmointiosaamista tarvita. Näin havaintojen lataaminen on pyritty tekemään käyttäjälle mahdollisimman helpoksi.
Avoimen datan rajapinta on koneluettavassa muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että havaintojen etsiminen ja näyttäminen vaatii käyttäjältä yleensä jonkin verran ohjelmointiosaamista.
Mitä aikavyöhykettä palvelussa käytetään?
Avoimessa datassa ja Havaintojen lataus -palvelussa käytetään UTC-aikaa. Havaintojen lataus -palvelussa on mahdollista ladata havainnot myös Suomen ajassa.
UTC-aika poikkeaa Suomen ajasta kesäaikana kolme tuntia ja talviaikana 2 tuntia. Esimerkiksi 6 UTC on Suomen aikaa kesällä kello 9 ja talvella kello 8.
Miten latauspalvelun tietoja saa hyödyntää?
Havaintojen lataus -palvelusta ladattua dataa koskee Ilmatieteen laitoksen avoimen datan palvelussa sovellettava Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssi (CC BY 4.0). Lisenssi koskee avoimen datan verkkopalvelussa olevia Ilmatieteen laitoksen, Väyläviraston ja Säteilyturvakeskuksen tietoaineistoja sekä ilmanlaatuaineistoja. Tutustu avoimen datan lisenssiin
Palvelun käyttö on ilmaista ja siihen ei tarvitse rekisteröityä.
Mitä tarkoittaa alkuperäinen havaintoväli?
Havaintoja on tehty vuosien saatossa ihmisten ja nykyään yhä enemmän myös automaattisten mittareiden toimesta. Ihmiset ovat tehneet havaintoja pääsääntöisesti harvemmin, kolmen tai kuuden tunnin välein.
Automaatit tuottavat nykyään havaintoja jopa minuutin välein. Valitsemalla alkuperäinen havaintoväli, saat kaikki havainnot käyttöösi huolimatta siitä mikä mittausten aikaväli on kulloinkin ollut käytössä.
Mitä tarkoittavat ryhmitystavat?
Eri ryhmitystavoilla palvelu laskee sinulle valmiiksi esimerkiksi tietyn ajanjakson maksimin sen sijaan, että sinun tulisi ensin ladata kaikki havainnot itsellesi ja sitten aggregoida ne.
Voit siis esimerkiksi valita sääsuureeksi hetkellishavainnoista tuulen puuskanopeuden, sitten havaintoväliksi vuorokausi ja lopuksi ryhmitystavaksi maksimi. Tällöin ladattavana tuloksena tulee kunkin vuorokauden maksimipuuskat.