Hiilenkierto kaupunkiviheralueilla
Kehitämme menetelmiä kaupunkiviheralueiden hiilenkierron ja kasvihuonekaasutaseiden luotettavaan mallintamiseen sekä nykyhetkessä että tulevaisuuden ilmastoskenaarioiden mukaisesti. Työn tuloksilla on merkitystä niin ilmakehätieteissä, ilmastopolitiikassa kuin kestävän kaupunkikehityksen tukena.
Käytämme monipuolisia kenttä- ja satelliittimittausaineistoja sekä prosessipohjaisia ekosysteemimalleja yhteistyössä useiden tutkimusorganisaatioiden kanssa ympäri Euroopan.
Käynnissä olevat hankkeet:
CO-CARBON – Yksilöiden, yhteisöjen ja kaupunkien hiilen varastointi kaupunkiviheralueilla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi (2020-2026)
CO-CARBON on monialainen tutkimushanke, jossa tehtävänämme on mitata ja mallintaa kaupunkivihreän hiilensidontakykyä. Uusia ratkaisuja hiiliviisaan kaupunkivihreän suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon kehitetään paitsi tieteellisen tutkimuksen keinoin myös vuorovaikutteisesti yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupunkien ja muiden toimijoiden kanssa.
Digitaalinen kaupunkihiili 2.0 Uusimaa ja Kanta-Häme (2024-2025)
Hankkeiden keskiössä on laserkeilausdatan jalostaminen, satelliittidatan tulkinta ja hiilensidontaa kuvaavien prosessipohjaisten ekosysteemimallien hyödyntäminen luontoympäristöjen osalta kaupunkien vähähiilisyystyön tueksi.
ICOS CITIES – Pilot application in urban landscapes - Towards integrated city observatories for greenhouse gases (2021-2025)
Koordinoimme hankkeen puitteissa suoritettavaa vertailutyötä erilaisten ekosysteemimallien toiminnasta kaupunkiviheralueiden hiilenkierron mallintamisessa hyödyntäen Zürichissa, Munchenissa ja Pariisissa kerättyä havaintoaineistoa.
GHUGS – Kasvihuonekaasujen vaihto kaupunkien viheralueilla (2024-2028)
Projektissa selvitetään ja mallinnetaan hiilensidonnan lisäksi myös muiden keskeisten kasvihuonekaasujen, metaanin ja typpioksiduulin, roolia kaupunkiviheralueiden kasvihuonekaasutaseissa. Tätä varten kerätään monipuolista uutta havaintoaineistoa erilaisesta kaupunkikasvillisuudesta ja perehdytään viheralueiden perustamis- ja hoitotapojen vaikutuksiin hiilenkierrossa.
TerraDT – Digital Twin of Earth system for Cryosphere, Land surface and related interactions (2025-2029)
Päätehtävänämme on kehittää urbaanin hiilenkierron emulaattori pohjautuen testattuun prosessipohjaiseen ekosysteemimalli JSBACH:iin ja esitellä sen toimintaa yhdistettynä energiamalliin valituissa testikaupungeissa eri puolilla Eurooppaa.