Juhannussäät 2003-2018

Vuoden 2018 juhannussää

Juhannusaattona Suomen yllä oli voimakas matalapaine. Tuuli yltyi läntisillä merialueilla myrskylukemiin ja Kaskisen Sälgrundin havaintoasemalla mitattiin jopa 26,8 m/s keskituulen nopeuksia ja puuskissa 33,5 m/s. Sisämaassa tuulenpuuskat olivat yleisesti 15-20 m/s, mutta paikoin havaittiin myös myrskyisiä puuskia, eli yli 21 m/s. Matalapaineen yhteydessä saatiin myös runsaita sateita. Aattona eniten satoi Vaasan Klemettilässä, missä vuorokauden sademäärä oli 44,8 mm. Maan pohjoisosassa oli myös ukkosia. Päivän ylin lämpötila jäi aattona koko maassa selvästi alle 20 asteen. Lämpimintä oli maan itäosassa, missä päästiin ylimmillään 18,9 asteeseen Ilomantsin Mekrijärven havaintoasemalla. Länsirannikolla, missä sateet olivat runsaimpia, oli lämpötila vain 10…15 astetta.

Juhannuspäivänä matalapaine täyttyi ja liikkui Lapin ylle. Tuuli oli kuitenkin edelleen puuskaista, etenkin maan itäosassa. Sateita saatiin maan keski- ja pohjoisosissa, mutta sademäärät olivat selvästi aattoa pienempiä. Juhannusyönä lämpötila oli 10 asteen vaiheilla tai hieman sen alapuolella. Juhannuspäivänä maan etelä- ja itäosassa lämpötila oli 15…20 ja länsi- ja pohjoisosassa 10…15 astetta. Lämpimintä oli Mikkelissä, missä päivän ylin lämpötila oli 19,5 astetta.

Juhannusviikonlopun kesäisin päivä oli sunnuntai. Sää oli koko maassa pääosin poutainen ja lämpötila kohosi laajalti 20 asteen tuntumaan, paikoin myös sen yli. Lämpimintä oli Kankaanpään Niinisalossa, missä päivän ylin lämpötila oli 21,8 astetta.

Juhannusaaton 22.6. ylin lämpötila Juhannusyön 23.6. alin lämpötila Juhannuspäivän 23.6. ylin lämpötila
Juhannusaaton ylin lämpötila juhannusyön alin lämpötila juhannuspäivän ylin lämpötila
Sunnuntaiyön 24.6. alin lämpötila Sunnuntain 24.6. ylin lämpötila Sademäärä 20.-24.6.2018

Vuoden 2017 juhannussää

Juhannusta vietettiin pilvisessä ja koleassa säässä. Juhannusaattona saatiin joitakin yksittäisiä heikkoja sadekuuroja, mutta muutoin oli pääasiassa poutaa. Lämpötila jäi aattona suurimmassa osassa maata alle 15 asteen, Lapissa jopa alle 10 asteen. Aaton ylin lämpötila, 17,5 astetta, mitattiin Lieksassa. Juhannusyönä lämpötila laski suurimmassa osassa maata 5 asteen tienoille. Paikoin esiintyi myös hallaa.

Juhannuspäivänä Suomeen saapui lännestä maan etelä- ja keskiosiin sadealue. Maan pohjoisosassa oli Käsivarren Lappia lukuun ottamatta pääosin poutaista. Juhannuspäivän ylin lämpötila, 19,1 astetta, mitattiin Mikkelissä.

Juhannusaaton ylin lämpötila Juhannusyön alin lämpötila Juhannuspäivän ylin lämpötila

Vuoden 2016 juhannussää

Juhannusta vietettiin lämpimässä säässä. Juhannusaattona Lapissa saatiin sade- ja ukkoskuuroja, mutta muualla oli pääasiassa poutaa. Lounaasta lähestyi kuitenkin sadealue, jonka yhteydessä illalla saatiin maan eteläosassa paikoin heikkoja sateita. Juhannusaaton lämpötilat olivat pääasiassa 20 ja 25 asteen välillä. Ainoastaan Pohjois-Lapissa jäätiin paikoin alle kahdenkymmenen asteen. Juhannusaaton ylin lämpötila, 24,9 astetta, mitattiin Seinäjoella.

Juhannuspäivänä sadetta ja ukkoskuuroja tuli monin paikoin maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Sää oli lämmintä ja helleraja rikottiinkin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Lämpimintä oli Mäntsälässä, missä päivän ylin lämpötila oli 27,4 astetta.

Juhannusaaton ylin lämpötila Juhannusyön alin lämpötila Juhannuspäivän ylin lämpötila

Vuoden 2015 juhannussää

Suomen yllä oli matalapaine ja juhannusta vietettiin melko epävakaisessa ja varsinkin aattona keskimääräistä viileämmässä säässä. Lämpötila kohosi juhannussaattona 20 asteen yläpuolelle vain Savonlinnassa, jossa mitattiin päivän ylimmäksi lämpötilaksi 20,3 astetta. Päivän ylimmät lämpötilat jäivät monin paikoin maan länsi- ja pohjoisosissa 15 asteen tuntumaan. Juhannuspäivänä sää lämpeni jonkin verran ja maan itäosassa lämpötila nousi monin paikoin yli 20 asteen. Päivän ylin lämpötila 23,5 astetta mitattiin tuolloin Tohmajärvellä.  Sadekuuroja tuli monin paikoin, yleisimmin lounaasta Kainuuseen yltävällä alueella. Juhannuspäivän suurin sadekertymä 25 mm mitattiin Kuhmossa.

Juhannusaaton ylin lämpötila Juhannusyön alin lämpötila Juhannuspäivän ylin lämpötila

Vuoden 2014 juhannussää

Juhannusaattona maan etelä- ja länsiosassa tuli monin paikoin sadekuuroja. Maan pohjoisosassa satoi yhtenäisemmin ja sademäärät olivat paikoin yli 20 millimetriä. Päivän ylin lämpötila oli enimmäkseen 10 ja 15 asteen välillä, Lapissa 5 ja 10 asteen välillä. Ylin lämpötila oli Kouvola Anjalassa mitattu 18,0 astetta.

Juhannusyönä lämpötila laski paikoin pakkaselle Suomenselän alueella ja Lapissa. Hallaa mitattiin myös Etelä-Suomessa. Juhannuspäivänä sää jatkui sateisena. Lapissa juhannuspäivä oli aattoa lämpimämpi, mutta etelässä koleampi. Päivälämpötila jäi koko maassa alle 15 asteen.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hallaa mitattiin jälleen Etelä-Suomea myöten, mutta yöpakkasta oli vain paikoin Lapissa ja Koillismaalla. Sunnuntain ylin lämpötila oli suuressa osassa maata 10 ja 15 asteen välillä. Sateita tuli sunnuntaina pääasiassa maan etelä- ja länsiosassa.

Juhannus oli tänä vuonna laajalti harvinaisen kolea, paikoin jopa poikkeuksellisen kolea. Koleita juhannuksia on aiemmin koettu muun muassa vuosina 2009, 1981 ja 1977. Kyseisinä vuosina Suomenselällä on ollut yöpakkasia ja päivän ylimmät lämpötilat ovat jääneet etelässä pääosin alle 15 asteen, Pohjois-Lapissa vuonna 1977 jopa alle +5 asteen. Paikallisesti koleita juhannuksia on koettu muinakin vuosina.

Vuoden 2013 juhannussää

Juhannusaatto valkeni suuressa osassa maata enimmäkseen pilvisessä säässä mutta päivän mittaan taivas selkeni. Vähäisiä sadekuuroja esiintyi Länsi- ja Pohjois-Suomessa, muualla maassa sää oli poutainen. Päivän ylin lämpötila vaihteli maan eteläosan noin 25 asteesta pohjoisosan noin 15 asteeseen. Juhannusyön alin lämpötila vaihteli noin 7 ja 18 asteen välillä

Juhannuspäivänä hajanainen kuurosade-alue saapui Länsi-Suomeen ja paikoin esiintyi ukkosta. Sadealue saavutti Lapin länsiosan iltaan mennessä ja eniten sadetta kertyi Torniossa vuorokauden sademäärän ollessa 30,6 mm. Muualla maassa päivää vietettiin enimmäkseen poutaisessa säässä. Maan eteläosassa lämpötilat kipusivat samoihin lukemiin kuin juhannusaattona, kun taas maan pohjoisosassa juhannuspäivä oli hieman aattoa lämpimämpi.

Sunnuntaina itärajan tuntumassa ja Lapissa esiintyi yksittäisiä sadekuuroja, muualla maassa oli poutaa sekä vaihtelevaa pilvisyyttä. Lämpötila kohosi paikoin hellelukemiin mutta suurimmassa osassa maata päivän ylin lämpötila oli 18 ja 24 asteen välillä.

 

 

Vuoden 2012 juhannussää

Juhannusaattoa vietettiin suuressa osassa maassa aurinkoisessa ja poutaisessa säässä. Etelässä lämpötila kohosi vuodenaikaan tyypillisiin noin 20 asteen lukemiin, pohjoisessa jäätiin 10 ja 15 asteen välille. Juhannusyö oli vuodenaikaan nähden viileä ja hallaa esiintyi maan keskiosaa myöten.

Juhannuspäivänä etelästä saapui sadealue ja vuorokauden suurimmat sademäärät olivat yli 30 millimetriä. Etelän sateessa päivälämpötilat jäivät juhannusaaton lukemista, kun taas pohjoisessa juhannuspäivä oli jo lämpimämpi. Sunnuntaina koko maan lämpimimmät lukemat mitattiinkin pohjoisimmassa Lapissa, kun epävakaisemman sään alue levisi maan keskiosaan asti.

Vuoden 2011 juhannussää

Jo torstaina 23.6. Pohjois-Itämerellä myrskytuulia aiheuttanut matalapaine liikkui juhannusaaton aikana Suomen pohjoisosan ylitse kohti pohjoista. Sää olikin juhannusaattona maan keski- ja pohjoisosassa melko pilvinen ja sadetta tuli monin paikoin. Etelämpänä sää oli jo aurinkoisempaa, vaikka sadekuuroja tulikin paikoin. Lämpötila kohosi etelässä +20 asteen tienoille, pohjoisempana lämpötila oli enimmäkseen +15 ja +20 asteen välillä.

Juhannusyönä sateet heikkenivät tilapäisesti ja lämpötila oli enimmäkseen +10 asteen molemmin puolin, pohjanmaalla oli paikoin vain +5 astetta.

Juhannuspäivänä kuurottaiset sateet jatkuivat painottuen maan keskivaiheille. Runsaimmillaan kuuroista kertyi vettä päivän aikana 28 mm. Juhannuspäivän lämpötila olivat lähellä juhannusaaton lämpötiloja.

Sunnuntaina etelästä alkoi virrata lämpimämpää ja kuivempaa ilmaa, mutta idässä ajoittain sateinen sää jatkui. Lämpötila kohosi edellispäiviä laajemmalla alueella yli +20 asteen ja varsinkin etelässä päästiin nauttimaan myös auringonpaisteesta.

Vuoden 2010 juhannussää

Juhannusaattona helleraja rikkoutui paikoin Pohjanmaan maakunnissa sekä Kainuussa. Aatto olikin maan keski- ja pohjoisosissa tavanomaista lämpimämpi kun taas etelässä oltiin lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Kapeahko sadealue liikkui päivän aikana maan lounaisosista kohti koillista tuoden mukanaan paikoin rankkojakin sateita. Vuorokauden sademäärät nousivat paikoin yli 20 mm.

Juhannusyö oli varsin lämmin etenkin idässä, jossa yön alin pysyi yli +15 asteessa. Muualla maassa lämpötila tippui pääosin +10..+15 asteen välille, paikoin lännessä ja Pohjois-Lapissa oli viileämpää.

Juhannuspäivänä sade- ja ukkoskuuroja esiintyi monin paikoin, mutta rannikoilla sää oli pääosin poutaista. Suurimmat sademäärät mitattiin Länsi-Lapissa, 20-30 mm. Päivän ylin lämpötila oli lähes koko maassa +20 asteen tienoilla, kaakossa lähenneltiin hellerajaa.

Sunnuntaiksi sää viileni ja poutaantui suuressa osassa maata. Lähinnä Lapissa tuli paikallisia sateita tai sadekuuroja. Päivän ylin lämpötila jäi lähes koko maassa +15..+20 asteen välille, Pohjois-Lapissa tämänkin alle. Tuuli oli sunnuntaina puuskaista.

Vuoden 2009 juhannussää

Niin juhannusaatto kuin juhannuspäiväkin olivat varsin koleita. Lämpötila jäi päivällä suuressa osassa maata alle 15 asteen, ja etenkin Itä-Lapissa jopa alle 10 asteen. Juhannusyö oli niinikään kolea lämpötilan laskiessa lähes koko maassa alle 10 asteen. Sunnuntain vastainen yö oli vielä koleampi ja Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla havaittiin paikoin hallaa ja jopa yöpakkasia. Halloista enemmän termisen kasvukauden 2009 seurantasivuilla.
Sateita saatiin sekä aattona että juhannuspäivänä monin paikoin. Poutaisinta oli Länsi-Lapissa. Eniten satoi Luvian Peränkylässä, missä aaton sademäärä oli 35,4 mm. Sunnuntaina sää oli selkeämpi; sadekuuroja tuli vain paikoin ja aurinko pääsi paistamaan noin 12-15 tunnin ajan.

Vuoden 2008 juhannussää

Juhannusaattona lämpimintä oli maan itäosassa sekä Oulun läänissä ja Etelä- ja Keski-Lapissa, missä lämpötila kohosi ylimmillään 20 ja 23 asteen välille. Lämpimintä oli Varkaudessa, kun Käpykankaan havaintoasemalla mitattiin 23,4 astetta. Muualla maassa lämpötilat jäivät alle 20 asteen. Sadekuuroja saatiin aattona lähes koko maassa ja erityisesti maan länsi- ja keskiosassa satoi runsaasti. Juhannusaaton suurin sademäärä, 36,1 mm, mitattiin Petäjäveden Kuivasmäessä. Juhannusyön alimmat lämpötilat olivat enimmäkseen 10 ja 13 asteen välillä. Aivan Pohjois-Lapissa lämpötila laski alimmillaan viiden asteen tuntumaan. Juhannuspäivänä ja sunnuntaina päivälämpötilat jäivät pääosin alle 20 asteen. Juhannuspäivänä lämpimintä oli Inarin Nellimissä, missä lämpötila kohosi 21,5 asteeseen. Sadekuuroja saatiin myös juhannuspäivänä ja sunnuntaina. Auringonpaisteesta saatiin juhannusaattona nauttia eniten Pohjois-Karjalan ja Kainuun tietämillä, missä aurinko paistoi noin 10-13 tuntia. Muualla maassa aurinko paistoi alle viisi tuntia. Sunnuntaina oli maan etelä- ja länsiosankin vuoro nauttia aurinkoisesta säästä ja auringonpaistetunteja kertyikin noin 10-17.

Vuoden 2007 juhannussää

Juhannusaattona lämpötila nousi maan etelä- ja lounaisosassa 20 ja 23 asteen välille. Muualla maassa juhannusaaton ylimmät lämpötilat olivat enimmäkseen 18-19 asteessa. Juhannusyö oli ajankohtaan nähden viileä lämpötilan laskiessa suuressa osassa maata 2 ja 6 asteen välille. Maan keskiosassa ja Oulun läänissä esiintyi paikoin myös hallaa. Juhannuspäivänä ja sunnuntaina lämpötila nousi lähes koko maassa 20 asteen yläpuolelle. Hellerajan yläpuolelle päästiin kuitenkin vain sunnuntaina Lounais-Lapissa. Sää oli pääosin poutainen ja aurinkoinen koko maassa. Päivän ollessa pisimmillään auringonpaistetta kertyi juhannuksena keskimäärin 16-17 tuntia vuorokaudessa.

Vuoden 2006 juhannussää

Juhannusaatto oli Itä-Suomessa rajan tuntumassa yhä helteinen, muualla maassa kesäisen lämmin. Itäisessä Lapin läänissä oli viileämpää. Sadekuuroja tuli juhannusaattona maan itä- ja pohjoisosassa, Ilomantsissa juhannusaattona satoi jopa 30 millimetriä. Juhannuspäivänä sadekuuroja tuli enää lähinnä Lapissa. Hellettä ei juhannuspäivänä enää ollut, vaan lämpötilat vaihtelivat maan etelä- ja keskiosassa 20 ja 24 asteen välillä ja maan pohjoisosassa kahdenkymmenen asteen molemmin puolin.

Vuoden 2005 juhannussää

Juhannusaatto oli lämmin koko maassa, Etelä-Suomessa oli jopa hellettä. Aattoyökin oli vielä lämmin. Sää viileni aaton jälkeen, etenkin Lapissa.

Vuoden 2004 juhannussää

Juhannusviikolla ja pyhinäkin oli laajoilla alueilla sateista ja melko viileää.

Vuoden 2003 juhannussää

Vuonna 2003 juhannusaatto oli kolea ja erityisesti maan eteläosassa perin sateinen, mutta juhannuspäivänä tilanne parani. Sunnuntai olikin sitten jo tyypillistä ajankohdan kesäsäätä. Heinäkuun huippuhelteet olivat vielä edessäpäin.